Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Meer museumbezoekers, maar de subsidiekortingen doen nog steeds pijn

Cultuur

Redactie

De officiele opening van de tentoonstelling De ontdekking van Mondriaan, afgelopen voorjaar. © ANP

De Nederlandse musea werden vorig jaar 31,7 miljoen keer bezocht. Dat is een stijging van 8,7 procent ten opzichte van 2015, maakte de Museumvereniging vandaag bekend.

Voor een belangrijk deel komt die stijging door een toename van het aantal toeristen. Het buitenlandse bezoek aan de Nederlandse musea steeg met 17 procent, ten opzichte van 5,6 procent voor binnenlands bezoek. Van het totaal aan museumbezoekers komt nu 29 procent uit het buitenland.

Lees verder na de advertentie

Schoolbezoeken

Het aantal minderjarigen dat musea bezoekt neemt af, maar het aantal schoolbezoeken aan de instellingen stijgt. Iets meer mensen vonden een betaalde baan bij de musea, vooral doordat meer medewerkers een vast contract kregen. Er werken nu 38.000 mensen bij de Nederlandse musea, van wie 26.000 als vrijwilliger.

Het lukt de musea nu beter om op eigen benen te staan, maar ze voelen volgens de Museumvereniging nog altijd de subsidiekortingen van de afgelopen jaren. De eigen inkomsten van de musea stegen afgelopen jaar met 34 miljoen euro. De helft van de totale omzet van 1 miljard euro komt nu voort uit eigen inkomsten.

Verlies

Dat weegt echter niet op tegen het verlies aan subsidies van de afgelopen jaren. Volgens de Museumvereniging daalde de subsidie die de musea per bezoeker ontvingen tussen 2011 en 2016 met veertig procent. Dat leidt ertoe dat de instellingen vorig jaar een verlies draaiden van in totaal 23 miljoen euro.

420 Nederlandse musea zijn aangesloten bij de Museumvereniging. De vereniging geeft onder meer de museumkaart uit. Ruim een kwart van de bezoekers aan de musea maakte vorig jaar gebruik van die kortingskaart.

Deel dit artikel