Meditatieve beleving bij Nederlands Kamerkoor

cultuur

Frederike Berntsen

Reinbert de Leeuw © Reinbert de Leeuw
Recensie

Hoe ze het doet? Een raadsel. De klankwereld van Sofia Goebaidoelina (1931) is een groot mysterie. En tóch is ze in staat je mee te sleuren in haar universum, waar je vooral geluiden tot je neemt, en je verbaast over de werking van al het geheimzinnigs. 

Voorbeeld: 'Jetzt immer Schnee'. Belangrijke troef in deze compositie is de ruimtelijke opstelling van de musici. In de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ flankeerden een paar zangers uit het Nederlands Kamerkoor links en rechts het publiek, op het podium bevonden zich instrumentalisten en nog meer stemkunstenaars. Zo nu en dan nam iemand een andere positie in.

Lees verder na de advertentie

Het koor kleurde de dichtregels van Gennadi Aigi buitengewoon expressief in. Asko|Schönberg stond onder leiding van Reinbert de Leeuw- hij leidde ook de eerste uitvoering in 1993. Aan beeldend vermogen bij deze musici allerminst gebrek: vuurwerk bij het slagwerk, de vioolsolo verhalend.

Je kon een speld horen vallen, de aanwezigheid van publiek werd slechts verraden door een enkele zucht

Vóór Goebaidoelina's witte wereld zorgde Liszt voor een meditatieve beleving in de Amsterdamse zaal. In de lezing van De Leeuw en het Nederlands Kamerkoor dwong 'Via Crucis' bezinning af. Je kon een speld horen vallen, de aanwezigheid van publiek werd slechts verraden door een enkele zucht.

Midden op het podium stond de vleugel. De Leeuw zat met de rug naar de luisteraars, hij speelde en gaf bescheiden richting aan. Het was niet eens het 'Stabat mater dolorosa', eerlijk en breekbaar verklankt, dat ons onbeweeglijk op onze stoelen deed zitten, maar veeleer de weloverwogen bijna-stilstand gedurende de veertien kruiswegstaties.

KLASSIEK
Asko|Schönberg & Nederlands Kamerkoor
Liszt, Goebaidoelina
★★★★☆

De concerten met Liszt en Goebaidoelina zijn t/m 26 maart te beluisteren in diverse Nederlandse zalen. Info: nederlandskamerkoor.nl

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie
Je kon een speld horen vallen, de aanwezigheid van publiek werd slechts verraden door een enkele zucht