Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mauritshuis koopt schilderij Paul Bril

Cultuur

Paul Bril (1553/1554-1626), Berglandschap met de heilige Hieronymus, 1592. © Het Mauritshuis

Het Mauritshuis heeft het schilderij Berglandschap van de invloedrijke 16e-eeuwse Nederlandse landschapsschilder Paul Bril gekocht. De instelling legde met hulp van de BankGiro Loterij en een anonieme particulier 750.000 Britse pond (ongeveer 870.000 euro) voor het doek neer. Het schilderij is volgens het museum een van Brils beste werken. Dat maakte het Haagse museum donderdag bekend.

Op het schilderij is een landschap met veel dieren te zien. Daarnaast schilderde Bril ook de heilige Hieronymus, met de kop van een leeuw in zijn schaduw.

'Door de verfijnde schildertechniek, de aantrekkelijke compositie, het intieme karakter en de goede bewaringstoestand past dit landschap uitstekend in de collectie", aldus directrice Emilie Gordenker.

Vanwege de uitbreiding en renovatie van het museum is het schilderij eerst nog te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. Halverwege volgend jaar komt het schilderij in het gerenoveerde Mauritshuis te hangen.

Deel dit artikel