Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Manipulatieve therapeute met een ogenschijnlijk keurig leven in Gypsy

Cultuur

Kristel van Teeffelen

Gedragstherapeut Jean Halloway (Naomi Watts) in 'Gypsy'. © RV
De Serie

In de psychologische thriller 'Gypsy' mengt gedragstherapeute Jean Halloway zich iets te veel in het leven van haar patiënten. Uit verveling of is er meer aan de hand?

Een gedragstherapeut die zelf wel wat therapie kan gebruiken. Dat is de korte samenvatting van de psychologische thriller 'Gypsy'. Al is het niet eenvoudig een diagnose te stellen. Jean Halloway, gespeeld door Naomi Watts, is ogenschijnlijk gelukkig getrouwd. Ze is wat minder blij met de buitenwijk waar ze met man en negenjarige dochter is neergestreken, maar ach, dat vrije stadse leven heeft ze opgegeven voor de stabiliteit van een huwelijk.

Lees verder na de advertentie

Of toch niet? Halloway begint steeds dieper in het leven van haar patiënten te wroeten. Ze gaat een relatie aan met de ex-vriendin van patiënt Sam. Eerst denk je nog: oh, deze serie gaat over een verveelde veertiger die altijd haar lesbische verlangens heeft weggestopt. Maar daar lijkt het haar niet om te gaan. Want ze raakt ook bevriend met de dochter van een andere patiënt, en verliest zich in de moederrol bij een aan drugs verslaafd meisje.

Bij die geheime afspraken neemt ze een andere identiteit aan. Ze is niet meer Jean de moeder uit de buitenwijk, maar een gescheiden journaliste die bourbon drinkt en een kleine flat in de stad bewoont. Toch lopen de twee levens steeds vaker per ongeluk of bewust in elkaar over en zit je te wachten tot al haar geheimen uitkomen.

Saai en traag

De 'Netflix original' Gypsy is in veel kritieken met de grond gelijkgemaakt. De serie is te traag, te saai en plaatst de vrouw jaren terug in de tijd, klonk het. Of de kritiek de reden is dat Netflix besloot geen tweede seizoen te bestellen, is onduidelijk. Over dat soort beslissingen is het Amerikaanse bedrijf bijzonder geheimzinnig. Wat vrij zeker lijkt, is dat bij het tot stand komen van deel één de makers er vanuit gingen dat er een vervolg zou komen, zoveel losse eindjes worden er in de laatste afleveringen achtergelaten.

Hoewel het (daardoor?) enigszins onduidelijk blijft waarom Halloway zich zo in het leven van haar patiënten mengt, lijkt het verder te gaan dan enkel de drang aan haar eigen saaie leven te ontsnappen. Gypsy geeft een inkijkje in het hoofd van een manipulatieve geesteszieke vrouw. Dat wordt vooral duidelijk wanneer Halloway de regie dreigt te verliezen en daarom weer contact zoekt met een oude patiënte. Volgens de officiële lezing heeft die vrouw haar in het verleden gestalkt, maar bij nader inzien lijkt zij het slachtoffer van Halloway.

Het is zonde dat de serie zo toewerkt naar het tweede seizoen. Als de makers - de nog onbekende Lisa Rubin schreef het scenario - hadden geweten dat die er niet zou komen, dan hadden de losse eindjes eerder in het seizoen aan bod kunnen komen. Dat had niet alleen tijd gegeven een aantal prangende vragen te beantwoorden, maar dat had de dip halverwege ook vooruit geholpen.

Gypsy is te zien via Netflix.

Lees hier meer afleveringen van De Serie.

Deel dit artikel