Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Making a Murderer gezien? Kijk dan zeker ook 'The Staircase'

Cultuur

Isabel Baneke

Michael Peterson verdacht van moord op zijn vrouw. © rv
De serie

Steeds verder dijt 'The Staircase' uit. De nieuwste afleveringen zijn taai, maar doen de wenkbrauwen ook omhoogschieten.

Het is de moeder der moderne misdaaddocumentaires. Van de populaire podcast 'Serial' en de film over Amanda Knox van Netflix-reeks 'The Keepers' tot miniserie 'The Jinx'. Zelfs het spraakmakende kijkkanon 'Making a Murderer' is schatplichtig aan 'The Staircase'.

Lees verder na de advertentie

Zoals bij haar opvolgers is de basisvraag van 'The Staircase' simpel: opzet of ongeluk. Heeft de bekende en vermogende schrijver Michael Peterson uit het Amerikaanse North Carolina zijn vrouw Kathleen vermoord in hun villa? Of is ze op 9 december 2001 inderdaad van de trap gevallen, zoals hij beweert, en is ze aan haar verwondingen overleden?

Met het succes van echte misdaadseries in het achterhoofd, heeft Netflix nu de rechten van de oude reeks gekocht en drie extra afleveringen gemaakt

'The Staircase', gemaakt door de Franse regisseur Jean-Xavier de Lestrade, bestond oorspronkelijk uit acht delen. Al in 2004 werden die met groot enthousiasme ontvangen in Frankrijk. Maar de zaak was toen nog niet afgerond, waardoor in 2012 twee extra afleveringen verschenen. En met het succes van echte misdaadseries in het achterhoofd, heeft Netflix nu de rechten van de oude reeks gekocht en drie extra afleveringen gemaakt.

Dubbelleven

De serie brengt de laatste vijftien jaar van het leven van Michael Peterson in beeld. Een goede echtgenoot, een liefhebbende vader en een oprecht mens lijkt de hoofdpersoon aanvankelijk. Het begint met zijn telefoontje naar alarmnummer 911, waarin hij de stem aan de andere kant in tranen smeekt een ambulance te sturen.

Meer dan duizend uur aan film draaide regisseur De Lestrade

Naarmate de serie vordert, vraag je je steeds sterker af of de emoties van Peterson, die direct als hoofdverdachte wordt bestempeld, tijdens dat belletje niet zijn gespeeld. Net als bij het afpellen van een ui komen er geleidelijk nieuwe lagen van zijn persoonlijkheid tevoorschijn. Zo lijken er wel degelijk motieven voor een moord te zijn, blijkt hij een dubbelleven te hebben geleid en was hij betrokken bij een ander vreemdsoortig sterfgeval.

Meer dan duizend uur aan film draaide regisseur De Lestrade. Vanaf het begin van de zaak mocht hij zijn lens op alles richten, van vergaderingen met het team van advocaten tot gesprekken tussen Peterson en zijn kinderen. Dat maakt 'The Staircase' bijzonder gedetailleerd en daarmee interessant.

Wegebbende spanning

Keerzijde is dat de serie af en toe wat moeilijk te verhapstukken is. Met name de nieuwste drie afleveringen, een soort epiloog, zijn met hun uitgebreide juridische gekissebis met name boeiend voor de fijnproever. Petersons geheimen zijn dan onthuld, de spanning ebt weg.

De jury krijgt emotionele experts en elkaar tegensprekende getuigen voor zich, wat de wenkbrauwen van de Nederlandse kijker omhoog doe t schieten. Net zoals wanneer de verdediging met een nieuwe theorie op de proppen komt: Petersons vrouw zou op de trap zijn aangevallen door een uil. Uiteindelijk komen we er niet achter: was het een ongeluk, of moord?

In 'De Serie' wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Deel dit artikel

Met het succes van echte misdaadseries in het achterhoofd, heeft Netflix nu de rechten van de oude reeks gekocht en drie extra afleveringen gemaakt

Meer dan duizend uur aan film draaide regisseur De Lestrade