Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mac & cheese (met bloemkool)

Cultuur

Karin Luiten

Mac & cheese met bloemkool © Karin Luiten
Koken met Karin

We moeten het op de valreep nog even over Honig hebben. Bijna een jaar geleden reed er een grote vrachtwagen vol oranje pakjes de straat binnen van de familie Jongedijk in Almere, bestaande uit een vloggende vader, moeder en drie kleine kinderen. 

Daarna aten ze tegen betaling heel 2018 braaf elke avond uit een pakje van Honig. Sterker nog, ze gaven ‘het goede voorbeeld’. Honig ziet zichzelf namelijk als redder in nood want dankzij de pakjesgigant eet je a) een snelle, makkelijke maaltijd en b) zit je vaker met het gezin aan tafel. De Jongedijkjes hielden het dapper vol en vlogden blijmoedig over hun bevindingen. Met als hilarisch dieptepunt de keer dat meneer Jongedijk zijn eega op hun trouwdag verraste met een bruin-groen bordje ‘spaghetti bolognese’. Woest-romantisch. 

Lees verder na de advertentie

Zelf zeggen ze dat ze nog nooit zo gevarieerd hebben gegeten. Twaalf maanden lang elke dag een verplichte poedermix bestaande uit zout, suiker, smaakversterkers, gistextract, palmvet en kleurstoffen, en dat dan aanlengen met water en een zak wokgroenten, petje af. Gelukkig was er een diëtiste voor dagelijkse hulp en bijstand, al was het maar voor de overmatige zoutconsumptie. Neem bijvoorbeeld de Honig-mix ‘Italiaanse Macaroni Ovenschotel’, met 4 gram zout per portie. Ja heus, per persoon. Terwijl u natuurlijk allemaal weet dat het aanbevolen dagmaximum 6 gram is.

Meneer Jongedijk verraste zijn eega op hun trouwdag met een bruin-groen bordje ‘spaghetti bolognese’. Woest-ro­man­tisch

Ik hoop voor u allen, maar vooral voor de familie Jongedijk, dat 2019 een lekker gevarieerd en pakjesloos jaar mag worden. Zal ik bij wijze van uitsmijter mijn recept geven voor een zelfgemaakte macaroni-ovenschotel? Niet Italiaans, maar nu eens goudgeel met kerrie. Met bloemkool in plaats van die eeuwige zak wokmix. En niet met macaroni maar met parelcouscous, heerlijke kleine pastabolletjes. Noem het een kruising tussen mac & cheese en bloemkool-met-een-papje. Maar dan anders.

Zelf maken voor 4 personen

1 grote bloemkool (800 g roosjes)
400 g parelcouscous
125 g cashewnoten (of walnoten)
1 grote ui
2 eetl lekker kerriepoeder
250 g crème fraîche
150 g geraspte oude kaas
2 eetl Dijon-mosterd
3 eetl panko (of broodkruim)
25 g boter
± ¼ theel chilivlokken (uit een molentje)
zout & peper uit de molen
Optie: wat peterselie

Oven voorverwarmen op 200°C. Verdeel de bloemkool in roosjes, blancheer 5 minuten in kokend water met zout, laat uitlekken in een vergiet. Kook intussen in een andere pan de parelcouscous 10 minuten, ook in kokend water met zout. Giet af. Smelt de boter in een hapjespan, fruit hierin de gesnipperde ui 5 minuten tot lekker geurig. Schep de kerrie erdoor en bak even mee. Voeg crème fraîche, bijna alle kaas, mosterd, grof gehakte noten, chilivlokken, peper en zout toe. Roer en laat alles smelten. Schep de parelcouscous en de bloemkool er doorheen. Doe over in een ovenschaal. Strooi de panko en achtergehouden kaas erover. Gratineer 15 minuten in de oven. Te bleek? Zet nog even de grill aan. Bestrooi eventueel met wat peterselie voor de kleur. Lekker met een groene salade erbij.

Lees alle recepten van Karin Luiten terug in dit dossier.

Deel dit artikel

Meneer Jongedijk verraste zijn eega op hun trouwdag met een bruin-groen bordje ‘spaghetti bolognese’. Woest-ro­man­tisch