Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Liefdespoëzie: Finse meisjes

Home

Janita Monna

Uit: Kira Wuck- Finse Meisjes Podium, 2012 © Brechtje Rood

In mijn buurt zag ik ergens op een deur een sticker geplakt met de tekst ‘Geen reclame s.v.p. Wij hebben alles al’. Een vriendelijk verzoek, vond ik. Sympathieker dan het feloranje ‘nee/nee’ dat de folderbezorger op veel andere brievenbussen in zijn gezicht geslingerd krijgt. 

Al willen beide stickers natuurlijk hetzelfde: minder folders van supermarkten, drogisterijen, modeketens, bouwmarkten op de deurmat.

Lees verder na de advertentie

Dat zijn er per week een stuk of 35, naar het schijnt. En daarvan gaat een groot deel hoppakee meteen de oudpapierbak in. Of erger, de vuilnisbak. Een enorme papierverspilling dus.

Maar, zo zat ik te denken toen ik dit gedicht van Kira Wuck weer eens las: zijn reclamefolders wel alleen maar slecht en milieuvervuilend? Hebben ze, behalve mensen tot koopjes verleiden, misschien nog een heel andere functie? Zou al dat reclamedrukwerk dat ongevraagd door de brievenbus komt voor sommigen niet ook een vorm van contact zijn?

Kijk nou deze man, je ziet hem voor je, op dat ongetwijfeld wat verslonsde bed, tussen de folders. Lege colablikjes, verpakkingen van magnetronmaaltijden en andere rondslingerende troep, denk je er eenvoudig bij. Een soort treurigheid die haar hoogtepunt vindt in de - overigens ook bijzonder geestige - zin ‘vanbinnen zien we er allemaal uit als gehakt’.

Hij spelt ze waarschijnlijk, de reclames van de slager, de bakker, de Hema, de Zeeman. Voor hem zijn ze een lijntje naar de wereld buiten zijn huis. De aanbiedingen in full colour herinneren aan vroeger, aan vrouwen. Roepen verlangens op.

Hij durft zelfs te bellen, maar écht contact loopt op niets uit. Een poging tot seks strandt. De man blijft alleen. Volgende week rammelt de brievenbus weer, als er een nieuwe lading folders wordt bezorgd.

Finse meisjes

Podium; 48 blz, € 15

Janita Monna


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel