Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Liedje van de week: Wat is er mis met luisteren

Home

Joris Belgers

Leo Blokhuis © © Kippa
Liedje van de Week

Het zijn roerige tijden, zet de radio maar eens aan. Aan politiek geladen muziek de laatste jaren geen gebrek, zie recente meesterwerken van Beyoncé, Solange of Kendrick Lamar over de raciale spanningen in hun land. 

En na #BlackLivesMatter heeft de popwereld met Trump alleen maar meer olie op het vuur gekregen. Tijdens de Grammy’s maakte A Tribe Called Quest een gebalde vuist tijdens | ‘We The People’, terwijl mensen van verschillende kleur, geslacht en geaardheid op het podium door een muur braken.

Lees verder na de advertentie

Immers, het is ‘de plicht van de artiest te reflecteren op de tijd waarin we leven’, aldus Nina Simone, en onder dat motto lanceerde muziekjournalist Leo Blokhuis deze week zijn platform ‘What The World Needs Now’. Het is het Nederlandse antwoord op de liedjesactie 30 Days, 30 Songs van schrijver Dave Eggers (zoals Blokhuis netjes toegeeft) dat tijdens de presidentsverkiezingen anti-Trump-liedjes verzamelde, wat sinds Trumps inauguratie is omgevormd tot 1000 days, 1000 songs.

Het is de plicht van de artiest te reflecteren op de tijd waarin we leven

Nina Simone

De zelfbenoemde idealist Blokhuis wil tot aan de Kamerverkiezingen de speellijst vullen met artiesten ‘die een bijdrage leveren aan een respectvolle samenleving’. Boos, vurig protest of opgeheven vinger, ja, dat mag, maar vooral nummers die tot reflectie oproepen zijn nu actueel. En van de liedjes die Blokhuis tot nu online heeft, verwoorden Wiebe Kaspers, Syb van der Ploeg en Gé Reinders dat het mooist. “Wat is er mis, wat is mis met luisteren? / Waarom al dat schreeuwen en schelden door elkaar? / Wat is er mis, wat is mis met fluisteren? / Niemand speelt ’t in zijn eentje klaar.”

Zie: whattheworldneedsnow.nl


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Het is de plicht van de artiest te reflecteren op de tijd waarin we leven

Nina Simone