Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Liedje van de week: Spent the day in bed

Cultuur

Joris Belgers

© Photo News
Liedje van de week

Dat orgelriedeltje van het intro is er één van lijdzame aanvaarding. Eerst springt het vrolijk omhoog, dan naar beneden, alsof al het verzet gebroken is. Past goed bij de songtitel, 'Spent the day in bed', de eerste nieuwe muziek van Morrissey sinds 2014. Morrissey zou Morrissey niet zijn als hij niet ergens flink tegenaan zou trappen. Doelwit dit keer: de media.

"Ik raad aan het nieuws niet langer te volgen / want het nieuws is erop uit je bang te maken", zo zingt de voormalig Smiths-zanger ons toe. Nee, Morrissey, inderdaad, het beste wat je dan maar kunt doen is in bed te blijven liggen. Kop in het zand. Lekker in je filterbubble. Niks voor hem, deze passiviteit.

Lees verder na de advertentie

Nu is ondergetekende beslist niet onbevooroordeeld, vanuit zijn comfortabele zetel binnen het mainstream-media-complot, maar meehuilen met de wolven in het bos over dat vermaledijde nieuws? Te makkelijk, Morrissey, veel te makkelijk. Juist in deze tijden waarin fake news daadwerkelijke journalistiek bedreigd, met alle gevolgen van dien, hadden we iets scherpers mogen verwachten van de belichaming van activistische popmuziek. Helaas.

Oh, het nummer zelf, trouwens? Best lekker eigenlijk. Goeie stem. Catchy. Vintage Morrissey. Maakt benieuwd naar zijn aankomende album, dat 17 november moet verschijnen.

Deel dit artikel