Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Liedje van de week: Op me monnie

Cultuur

Joris Belgers

© rv
Liedje van de week

Moet je tegenwoordig nog kunnen zingen om een gigahit te scoren? Neuh. Maar goed, was dat ooit nodig? Precies.

Het zangdebuut van Famke Louise hield de afgelopen week het internet flink bezig. Famke wie? Famke Louise: model en beautyvlogger, achttien jaar en wereldberoemd in YouTube-land. Door de populariteit van haar eigen kanaal, maar ook een beetje dankzij haar relatie met SnapKing, nog zo'n internetgrootheid. Ze wordt ervan beschuldigd mee te liften op zijn succes. Famke Louise heeft veel fans, maar mogelijk nog meer haters: succesvolle vrouw, begrijpt u. Zal wel een sloerie zijn.

Lees verder na de advertentie
In de clip eigent het bleekneusje zich brutaal allerhande stoere straatico­no­gra­fie toe, wat haar natuurlijk nóg meer haters oplevert.

En éigenlijk is 'Op Me Monnie' een dikke middelvinger naar al die haters. Want Famke Louise heeft schijt. Terecht. Het liedje zelf stelt weinig voor: een lome dancehallbeat, simpel wijsje, clichématig luchtalarm. Een pakkende hook is nauwelijks te bekennen. De teksten, gedrenkt in een emmer autotune, zijn zowel onbegrijpelijk als fascinerend ('niks is onmogelijk / ik ben op dingen / ongelofelijk'). In de clip eigent het bleekneusje zich brutaal allerhande stoere straaticonografie toe, wat haar natuurlijk nóg meer haters oplevert.

Prachtig. Want ophef is aandacht. En dat legt deze YouTube-ster geen windeieren. 'Op Me Monnie' katapulteert omhoog in de hitlijsten. Ze rijgt miljoenen streams aan elkaar op Spotify en YouTube. Wat je er ook van vindt, het hitsucces van deze 18-jarige illustreert dat de traditionele manier om een hit te scoren - met muzikaliteit, een platenlabel, pluggers bij radiozenders - op sterven na dood is. YouTube killed the radiostar.

Deel dit artikel

In de clip eigent het bleekneusje zich brutaal allerhande stoere straatico­no­gra­fie toe, wat haar natuurlijk nóg meer haters oplevert.