Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Liedje van de week: Confirmation nestelt zich direct in je prefrontale cortex

Cultuur

Joris Belgers

Westerman © -
Liedje van de week

Niet vaak komen er van die liedjes voorbij waarmee een nieuwe artiest zich in één klap in je prefrontale cortex nestelt. Luister maar. Westerman. 'Confirmation'. U bent in één keer verkocht. Vooral de manier waarop de jonge folkzanger hier de hersenen bespeelt, is bijzonder.

Goed, het liedje is al een maandje uit, maar dat de 26-jarige Londenaar deze week de B-kant ervan uitbracht, geeft ons een mooi excuus om Confirmation toch maar mooi als liedje van de week te bestempelen. En als we dan toch bezig zijn, misschien zelfs van het jaar.

Lees verder na de advertentie

Tekst gaat verder onder de video

Westerman bracht vorig jaar al een ep uit, met ruimtelijke, spaarzame gitaarfolk à la Nick Drake. Maar met dit nieuwe werk zet hij een enorme stap richting een eigen geluid.

Westerman spreidt zijn nummer zorgvuldig uit als een zijden pick­nick­de­ken­tje over het lentegras, nog vochtig van de ochtenddauw

Ontluikend zonnetje

Dat komt door die betoverende melodielijn van het refrein, gezongen door zijn zacht zwevende stem, vol hoop, troost en een ontluikend zonnetje. Maar het is vooral hoe die stem samengaat met de prachtig mistige productie van het nummer. Vol lucht, licht en ruimte. Hoe al die kleine onderdeeltjes van dit ogenschijnlijk simpele maar o zo complexe wijsje in elkaar grijpen.

Vanaf die hoog zwevende synthtoon, de voorzichtig aangeslagen gitaarakkoordjes, de lichte galm over de gedempte drums, tot dat fretloze baslijntje die vergezeld van pianoklanken langzaam maar zeker door de nevel heenprikken. Westerman spreidt zijn nummer zorgvuldig uit als een zijden picknickdekentje over het lentegras, nog vochtig van de ochtenddauw. Ik draaf door. Maar dat is niet voor niets. Prachtnummer.

In de rubriek 'Liedje van de week' kiest de muziekredactie een liedje uit dat het gevoel van de week het beste vangt

Deel dit artikel

Westerman spreidt zijn nummer zorgvuldig uit als een zijden pick­nick­de­ken­tje over het lentegras, nog vochtig van de ochtenddauw