Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Lelijk stadje Niort is het Almere van Frankrijk, zegt Michel Houellebecq

Cultuur

Sander Becker

Schrijver Michel Houellebecq. © AP

Rasprovocateur Michel Houellebecq heeft het weer voor elkaar. Zijn nieuwe roman ‘Sérotonine’ is in Frankrijk amper uit, of er is al een rel over losgebarsten. Inwoners van het West-Franse stadje Niort – spreek uit Njóór – staan op hun achterste benen omdat de schrijver hun gemeente wegzet als ‘een van de lelijkste steden die ik heb mogen zien’.

Op sociale media regent het gepikeerde reacties van inwoners, die het middeleeuwse plaatsje met zijn vestingtoren fanatiek verdedigen. Algehele teneur: “Lelijk? Heeft die Houellebecq met zijn zwerverskop weleens in de spiegel gekeken?” Een enkeling wenst de schrijver zelfs dood.

Lees verder na de advertentie
Lelijk? Heeft die Houellebecq met zijn zwerverskop weleens in de spiegel gekeken?

Jérôme Baloge, burgemeester van Niort, drukt zich diplomatieker uit. “Dank je, Michel Houellebecq, en wees welkom”, zegt hij met humor. “Wij weten wat Niort waard is, met zijn grote economische activiteit, zijn indrukwekkende erfgoed en zijn geschiedenis.” De burgemeester hoopt dat het boek – vanaf 21 maart beschikbaar in Nederlandse vertaling – een ‘verkoopsucces’ wordt.

De affaire doet denken aan de rel rond de Britse schrijver Redmond O’Hanlon, die vorig jaar Almere aanduidde als ‘de lelijkste stad ooit’. O’Hanlon was als gastauteur aangesteld om een boek over Almere te schrijven. Zijn uithaal viel daarom extra slecht, maar leverde de stad ook veel positieve aandacht op.

Voor Niort en het plaatselijke hotel Mercure-Marais Poitevin, door Houellebecq omschreven als ‘een vernedering’, kan de literaire vereeuwiging ook best gunstig uitpakken. Wie weet wordt het stadje een bedevaartsoord voor fans van de schrijver. Nu al zeggen veel Fransen die nooit van Niort gehoord hadden, dat ze er op hun eerstvolgende vakantie even langsrijden.

Lees ook

Van Submission naar Soumission: is Houellebecq de nieuwe Van Gogh?

Met Redmond O’Hanlon op safari door Almere: ‘Zó lelijk hoef je het toch niet te maken?’

Deel dit artikel

Lelijk? Heeft die Houellebecq met zijn zwerverskop weleens in de spiegel gekeken?