Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Lagavulin: een whisky in de wat mildere rookcategorie

Cultuur

Antal Crielaard

© x
Drinken

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: een Lagavulin-whisky.

Een jaar of twintig geleden was ik als jonge journalist op persreis naar de Grand Prix van Monaco en kreeg daar in een duur restaurant een glas whisky aangeboden. Als ongeoefend drinker - toen nog - nam ik het aanbod aan. Ik weet nog goed dat mijn gezicht na de eerste slok vertrok in een grimas die op de lachspieren van mijn reisgenoten werkte: ik kreeg een zwaar geturfde whisky voorgeschoteld. “Lekker”, stamelde ik nog.

Lees verder na de advertentie

Inmiddels kan ik whisky met een rook- of turfsmaak wel waarderen, mits het geen enorme turfkanonnen zijn. Hoe rokerig een whisky is wordt wel aangegeven met ppm (phenol parts per million) fenol. Fenolen zijn organische verbindingen die in gerst en turfrook voorkomen. Hoe hoger de ppm van een whisky, hoe rokeriger en heftiger de smaak.

Whiskyporno

De meest rokerige whisky’s op de markt zijn ongetwijfeld de diverse bottelingen van Bruichladdich Octomore, die tot over de 300 ppm in zich hebben - een beetje whiskyporno voor de liefhebber.

Mijn favoriete ‘peated’ whisky is de Lagavulin 16 jaar, die in de wat mildere rookcategorie valt met ongeveer 35 ppm. De meeste rokerige whisky’s komen van Islay, de eilanden ten westen van Schotland. De gemoute gerst die wordt gebruikt om whisky zijn smaak te geven, wordt er gedroogd boven een turfvuur, en juist daar komt de rook in de smaak. Lagavulin wordt gemaakt in het dorp Port Ellen, op een plek waar al honderden jaren whisky wordt gemaakt: Lagavulin bestaat zelf al sinds 1816.

De whisky die ik in Monaco dronk, was waarschijnlijk een Lagavulin, inmiddels dus favoriet: een mooie combinatie van zoete tonen en die van rook, jodium, zee, hout en leer. Een mooi glas om lekker lang van te genieten. Want hoe dan ook: een echte, mooie gerookte whisky drink je langzaam, heel langzaam. 

Lagavulin 16 years 70 cl mitra.nl/gall.nl Vanaf € 62,99

© internet

Puur natuur

Whisky gerijpt in een eiken vat - dat kennen we. Whisky drinken uit een eiken beker is daarop misschien wel een logisch vervolg. De makers, Nisnas Industries, vinden het in ieder geval ‘de ultieme’ drinkbeleving. De beker wordt geleverd met een potje bijenwas, voor het onderhoud. Puur natuur dus. Wel prijzig, maar vaderdag komt eraan.

58 dollar, nisnasindustries.com

Meer afleveringen uit de rubriek ‘Drinken’ vindt u hier.

Deel dit artikel