Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Laatste twee executies in Nederland in 1952 voltrokken

Cultuur

Review

20.55 uur, Nederland 3

De doodstraf: in Irak het wenkend perspectief voor ex-dictator Saddam Hoessein. In Nederland ruim vijftig jaar geleden voor het laatst voltrokken – twee op een dag nog wel. Een Duitser en een Nederlandse SS’er. In ’Andere Tijden’ de gruwelijke feiten, de getuigen en het dilemma van de doodstraf.

Op 21 maart 1952 werden in Nederland voor het laatst twee oorlogsmisdadigers geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. ’Andere Tijden’ maakte een reconstructie van de verhalen rond deze twee terdoodveroordeelden: Andreas Pieters en Artur Albrecht. De eerste was een Nederlandse SS’er, die in het laatste oorlogsjaar op verzetslieden joeg en hen op gruwelijke wijze martelde; de tweede een Duitse SD-chef in Leeuwarden, die verantwoordelijk was voor tientallen executies in Friesland. In de uitzending zijn interviews te zien met onder anderen Albrechts zoon Wolfgang en met Mr. G. Nubé, de laatste nog levende openbaar aanklager van de Bijzondere Rechtspleging uit die tijd.

Eigenlijk was de doodstraf in ons land al in 1870 afgeschaft, maar de mogelijkheid bleef bestaan in het militaire strafrecht. De Nederlandse regering in ballingschap besloot in 1943 echter de doodstraf opnieuw in te voeren voor de zwaarste oorlogsmisdadigers. In totaal werden na de oorlog 154 doodvonnissen uitgesproken, waarvan er uiteindelijk 39 daadwerkelijk zijn voltrokken. De anderen kregen gratie van de koningin, in samenspraak met de minister van Justitie. Juliana was een verklaard tegenstander van de doodstraf. Toen zij begin jaren vijftig weigerde nog executies toe te staan kreeg ze ruzie met de minister. Na eindeloos touwtrekken kwam er een compromis: executie van Pieters en Albrecht, in ruil voor zes gevallen van gratie.

In 1983 is de doodstraf uit de Nederlandse Grondwet geschrapt.

Deel dit artikel