Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kunnen aardappelen zingend worden geschild?

Cultuur

Peter-Arno Coppen

© anp
Taal

Wat is er vreemd aan de zin ‘Luid zingend werden de aardappelen geschild?’ Niet veel, zult u zeggen, of het moet zijn dat het schillen van aardappelen niet meteen aanleiding geeft om in gezang uit te barsten. Maar staat daar niet eigenlijk dat de aardappelen zelf aan het zingen zijn als ze geschild worden?

Ik heb nu een gemeen didactisch trucje met u uitgehaald. Ik heb een ogenschijnlijk onschuldige zin verdacht gemaakt door hem te koppelen aan het humoristische beeld van zingende aardappelen die van hun schil ontdaan worden. Dit beeld krijg u waarschijnlijk nooit meer uit uw hoofd, en het sterkt u in de overtuiging dat er iets mis is aan deze zin. En in feite is dat niet zo.

Lees verder na de advertentie

De taaladviesliteratuur schrijft voor dat het verzwegen onderwerp van een beknopte bijzin (‘zingend’ is zo’n zin, waar niet bij staat wie er zingt) gelijk moet zijn aan het onderwerp van de hoofdzin. Maar dit is lang niet altijd nodig.

Niemand vat die zin zo op en iedereen gebruikt hem zonder problemen

Kijk naar het verschil tussen ‘Zingend liepen wij haar tegemoet’ en ‘Zingend troffen wij haar aan’. In de eerste zin is het duidelijk dat wij zingen, maar in de tweede is het toch overduidelijk degene die wij aantroffen, nietwaar? Toch is dit niet het onderwerp. Nog duidelijker is het in ‘Wij liepen haar zingend tegemoet’ en ‘Wij troffen haar zingend aan’.

Moet je nu zeggen dat die tweede zin fout is, omdat die toch zou betekenen dat wij zingen? Dat zou absurd zijn. Niemand vat die zin zo op, en iedereen gebruikt hem zonder problemen. De conclusie moet zijn dat het taalvoorschrift over het onderwerp van de beknopte bijzin niet klopt, en aangepast moet worden.

Grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels, op trouw.nl/taal helderen Peter-Arno Coppen en Ton den Boon ze voor u op. Zelf een taaltip? Mail aan p.a.coppen@let.ru.nl 

Deel dit artikel

Niemand vat die zin zo op en iedereen gebruikt hem zonder problemen