Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kruiden-citroengehaktballetjes

cultuur

Rianne Buis

© Thinkstock
recept

Van deze gehaktballetjes kun je maar beter een flinke hoeveelheid maken, want iedereen is er gek op en ze smaken de hele dag door prima, zowel koud als warm. In een sandwich, soep of saus, als hoofd- of voorgerecht of zomaar tussendoor. 

Behoorlijk wat verse kruiden (koriander, bieslook en basilicum), en fijngeraspte citroenschil is wat ze zo lekker maakt. Rundergehakt is de meest voor de hand liggende keus, maar lamsgehakt of een combinatie van lam/rund of rund/varken is ook heerlijk. (Kipgehakt kan ook, maar dat is ruller en heeft meer broodkruim nodig.) De saus smaakt heerlijk bij de balletjes, ongeacht of je ze koud of warm opdient.

Lees verder na de advertentie

Ingrediënten voor ongeveer 6 personen (of voor meer dagen)

Gehaktballetjes
1/2 el korianderzaad
1/2 el komijnzaad
3 sneden stevig wit brood
600g rundergehakt
1 ei
1 klein teentje knoflook, uitgeperst
1 bos koriander
1 bosje bieslook
20 bladen basilicum
fijngeraspte schil van 1 kleine citroen
zout
versgemalen peper,
extra vierge olijfolie

Saus
2 el ongezoete tahin (sesampasta)
1 teentje knoflook, uitgeperst
sap van 1 kleine citroen
3 el mayonaise

Bereiding

Rooster het koriander- en komijnzaad kort in een droge koekenpan tot de specerijen geuren. Stamp ze fijn in de vijzel (of maal ze fijn). Verkruimel het brood heel fijn. Doe gehakt, ei, knoflook, koriander- en komijnmengsel en brood in een kom. Hak de kruiden fijn en voeg ze met de citroenschil en zout en peper naar smaak toe aan het gehakt. Kneed alles goed door elkaar tot een egale, samenhangende massa. Verhit een laagje olie in een stevige braad- of koekenpan. Vorm van het gehakt balletjes ter grootte van een ongepelde walnoot. Braad de balletjes rondom bruin op halfhoog vuur, giet dan een scheutje water in de pan en laat het gehakt met een deksel op de pan zachtjes gaar sudderen (ca. 10 minuten).

Saus: roer de tahin los met knoflook, citroensap en een scheutje heet water. Roer de mayonaise erdoor en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi naar wens met meer fijngehakte kruiden.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.