Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kröller-Müller koopt doek van Giacomo Balla

Cultuur

Redactie

Het Kroller-Muller Museum, gelegen in Het Nationale Park de Hoge Veluwe © anp

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft het schilderij Forme rumore di motocicletta van de Italiaanse schilder Giacomo Balla (1871-1957) aangekocht. Het doek dat in 1914 werd gemaakt, kostte 2,8 miljoen euro en is de duurste aankoop van het museum ooit. Dat heeft het museum vandaag bekendgemaakt.

Met deze aankoop kan Kröller-Müller als enige museum in Nederland de kunststroming futurisme als integraal onderdeel laten zien van de kunstgeschiedenis in de vaste opstelling. Balla was een van de voormannen van het futurisme, een voornamelijk Italiaanse beweging, die de dynamiek van de moderne samenleving wilde vastleggen.

Balla schilderde het doek in 1913 en 1914 nadat hij een ritje op een motorfiets had gemaakt. Toen nog een nieuwigheid en een ongekende sensatie voor de kunstenaar. De cirkelende lijnen in het schilderij verwijzen naar ronddraaiende banden en tandwielen en roepen de suggestie op van beweging. De schilder probeerde ook de sensatie van het bijbehorende motorgeluid weer te geven. De gele en groene vlakken verwijzen naar de tuinen van de Villa Borghese en de heuvel Pincio in Rome.

In de jaren zeventig verkreeg het museum al het schilderij Volo di rondini van Balla en de sculptuur Forme uniche della continuità nello spazio van Umerto Boccioni.

Deel dit artikel