Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Koenigs-collectie blijft van staat

Cultuur

redactie politiek

Staatssecretaris Van der Laan van cultuur wijst de claim van erfgenamen op een deel van de zogenoemde Koenigs-collectie af. De 34 schilderijen en 37 tekeningen, waaronder een Rubens, blijven in handen van de Nederlandse staat.

Van der Laan volgt daarmee een advies van de Restitutie Commissie, die adviseert over de teruggave van in de Tweede Wereldoorlog geroofde kunst.

De Koenigscollectie kwam na de oorlog naar Nederland en is sindsdien bij de staat in beheer. De Restitutie Commissie concludeerde eerder dat Koenigs de collectie niet onvrijwillig aan het nazi-regime verloor. Koenigs' Duitse bedrijven kwamen in de jaren dertig in de problemen. Hij gaf daarop zijn collectie in onderpand aan de bank Lisser & Rosenkranz. De bank ging vlak voor het uitbreken van de oorlog over tot liquidatie. Koenigs bleek zijn leningen niet terug te kunnen betalen, waarop de bank de verzameling verkocht. Uiteindelijk kwam de collectie deels in handen van Hitler en deels van Rijksmaarschalk Göring.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie