Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Knikkers van Anne

Cultuur

Meindert van der Kaaij

De knikkers van Anne Frank © Diederik Schiebergen

Zo op het eerste oog is het een doodgewoon blik met wat gekleurde knikkers. Dat verandert op slag met de kennis dat dit de knikkerverzameling is van Anne Frank die zij in 1942, vlak voor het moment dat zij moest onderduiken, aan haar buurmeisje Toosje Kupers schonk.

Dit nog niet eerder vertoonde blik met knikkers is een van de voorwerpen uit de tentoonstelling 'De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen', die vanaf morgen te zien is in de Rotterdamse Kunsthal. Vandaag bij deze krant een speciale bijlage over die tentoonstelling.

In haar dagboek schreef Anne op 8 juli 1942 dat Moortje, 'm'n kleine poesje', een goed tehuis zou krijgen bij de buren. Zij stond met haar familie op het punt om het huis aan het Merwedeplein (zie foto waarop Anne met vriendin Hanneli Goslar speelt) te verlaten en onder te duiken in het Achterhuis aan de Prinsengracht. Sinds kort is bekend dat zij nog meer aan de buren gaf. De nu 83-jarige Toosje Kupers kreeg toen een theeservies, een boek en het eerder genoemde blik met knikkers. Al die jaren heeft zij die voorwerpen, zonder dat iemand dat wist, bewaard. Vorig jaar schonk zij de spullen aan de Anne Frank Stichting.

Behalve de knikkers zijn nog 99 andere bijzondere voorwerpen te zien die allemaal op een andere manier het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vertellen. Historicus en televisiemaker Ad van Liempt selecteerde als gastcurator de voorwerpen. Op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei werken 25 oorlogs- en verzetsmusea aan de tentoonstelling mee.

Webspecial: 8 van de 100

Lees verder na de advertentie
Anne met vriendin Hanneli Goslar op het Merwedeplein © ANP


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel