Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Keijzer laat orgel in alle grootsheid horen

Home

Christo Lelie

André Keijzer - Een grootse klank © Trouw
Recensie

André Keijzer
Een grootse klank - orgel Augustijnenkerk Dordrecht
***

Naast het beroemde Kam-orgel in de Grote Kerk, bezit Dordrecht nog een tweede, minder bekend monumentaal instrument. Het staat in de Augustijnenkerk. Dit Maarschalkerweerd-orgel uit 1899 moet nodig een renovatiebeurt ondergaan. Om het hiervoor benodigde geld bijeen te brengen, heeft de vaste organist van deze kerk André Keijzer een benefiet-cd opgenomen. 

Lees verder na de advertentie

Aanschaf ervan is niet alleen goed voor dit prachtige orgel, maar ook voor de orgelliefhebber. In een breed repertoire laat de bekwame Keijzer dit orgel in alle kleurenpracht en grootsheid horen. Het is een laatromantisch instrument, vooral geschikt voor Nederlandse werken gecomponeerd rond de bouwtijd van het orgel. 

Dat het orgel gerenoveerd moet worden, is niet te horen, maar nodig is het

Ook voor latere stukken zoals ‘Passacaglia, koraal en fuga’ van Cornelis de Wolf, ‘Toccata’ van Jan Nieland en koraalbewerkingen van Klaas Bolt en Arie Keijzer is het geschikt. Dankzij een goede vertaalslag klinkt zelfs Bach er goed op. Voor de Franse muziek is dit instrument, ondanks de grote klankuitstraling in de rijke akoestiek, wat beperkt. 

Maar het pleit voor het vakmanschap van André Keijzer dat hij toch in staat bleek bijvoorbeeld Francks ‘Choral nr. I’ overtuigend te vertolken. Dat het orgel gerenoveerd moet worden, is niet te horen, maar nodig is het.

Deel dit artikel

Dat het orgel gerenoveerd moet worden, is niet te horen, maar nodig is het