Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kapitein Jongen heeft genoeg lijkgeur geroken

Cultuur

Louis Cornelisse

Review

Tot hij twee maanden geleden met de vut ging, dronk Harry Jongen koffie uit een mok met het opschrift Opperknook. Maar meer nog typeert zijn bijnaam de meest spraakmakende kapitein van het Nederlandse leger: De Neus.

De titel van het boek over zijn macabere belevenissen, had niet anders kunnen zijn dan zijn befaamde reukorgaan. Want Jongen had en heeft een bijzondere gave. Als officier bij de gravendienst had hij net als zijn collega's 'een neus' voor waar lijken zouden kunnen liggen. Maar Jongen kan ze ook nog eens ruiken.

Aan het begin van het boek wordt meteen aan een fabeltje een einde gemaakt. Jongen ruikt niet beter dan een hond. De verhouding mens-hond, qua reukcellen, is plusminus 5 tegen 200 miljoen. Wat Jongen wel voor heeft op een hond, is dat hij kan redeneren. Zoals: er groeien opvallend veel brandnetels, dat kan duiden op een verborgen lijk.

Op zo'n verdachte plek heeft Jongen een vast ritueel. De prikstok wordt in de grond gestoken, teruggehaald en Jongen ruikt aan de punt. Dan is het Bingo! of een dooie hond of zo. Jongens basistaak was het opsporen en identificeren van vermiste soldaten. Duitsers en geallieerden heeft hij naar boven gehaald. Ook assisteerde hij in Bosnië.

Het meest bekend is Jongen geworden door zijn onderzoeken in de criminele sfeer. Zijn speurtochten naar lijken van de Bende van Venlo en de vermoorde baby's van incestslachtoffer Jolanda. Jongen vond in België de lichamen van An en Eefje, die door Marc Dutroux verstopt waren.

Kapitein Jongen kijkt in 'De Neus' terug op een bewogen en bepaald niet onopgemerkte carrière. Lijkgeur heeft hij genoeg geroken, Jongen laat zich cremeren.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie