Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Justin Bieber zit er helemaal doorheen en zo raar is dat niet

Cultuur

Harmen van Dijk

Justin Bieber treedt voorlopig niet meer op. © EPA
Soap & Co

Als je sinds je dertiende op tournee bent is een fikse burn-out niet zo raar. Zijn miljoenen fans, die reikhalzend uitkijken naar nieuw werk van Bieber, moeten geduld hebben. Wie trekt Justin Bieber uit de put?

De 25-jarige zanger zit er behoorlijk doorheen. “Ik ben mijn hele leven alleen maar op tournee geweest”, verzuchtte hij deze week in een openhartige boodschap op Instagram.

Lees verder na de advertentie

De laatste tour eindigde twee jaar geleden abrupt. Na 16 maanden, waarin hij 150 concerten deed in 40 landen, ging het licht uit. De laatste 14 optredens werden afgezegd. “Ik was erg ongelukkig en emotioneel niet meer in staat om jullie een leuke, energieke avond te bezorgen. Sindsdien werk ik aan een paar diepgewortelde problemen zodat ik niet onderuit ga, mijn huwelijk een succes wordt en ik de vader kan worden die ik zou willen zijn.” 

Die laatste opmerking veroorzaakte grote beroering onder zijn volgers: is Hailey Baldwin, het 22-jarige model met wie Justin vorig jaar trouwde, zwanger? Dat soort hysterie was nu net het tegenovergestelde van wat hij met zijn bericht wilde bereiken.

Dit bericht bekijken op Instagram
Ik was een arrogant haantje. Ik droeg binnenshuis een zonnebril.

Justin Bieber

Welbeschouwd is het een wonder dat Justin nog op zijn benen staat. Op zijn  dertiende werd hij ontdekt en het aandoenlijke jochie met de engelachtige stem was een instant-wereldster. Maar puberen terwijl de hele wereld meekijkt valt niet mee; hij bekogelde het huis van zijn buurman met eieren, bespuugde een hysterische fan, werd betrapt in een Braziliaans bordeel en gearresteerd toen hij een illegale straatrace hield in zijn Lamborghini. En hij kocht een aap als huisdier – altijd een veeg teken.

Schaamte

“Als je zo veel geld hebt, doe je dat soort dingen gewoon”, zei hij onlangs in een interview met modeblad Vogue. “Toen ik begon met zingen was ik echt, maar al snel werd ik een product. Ik vond het fantastisch om beroemd te zijn. Op mijn zestiende geloofde ik zelf ook dat ik geweldig was. Ik was een arrogant haantje. Ik droeg binnenshuis een zonnebril.”

Diep van binnen schaamde hij zich voor zijn sterallures. Zijn alleenstaande moeder had hem geleerd respect te hebben voor meisjes. “Maar ik was verslaafd aan seks. Ik had er niet eens lol in. Soms hebben mensen seks omdat zich slecht voelen, uit gebrek aan eigenwaarde.” Om dat gevoel te verdoven gebruikte hij kalmerende middelen en andere drugs. “Het was een erg donkere periode. Er is een tijd geweest dat mijn beveiligers ’s nachts kwamen checken of ik nog ademde.”

Justin Bieber en Hailey Baldwin. © AP

Hij werd uit de put getrokken door Carl Lentz, een geestelijke met het lijf van een bodybuilder die met sport en goede gesprekken blijkbaar een ommekeer teweegbracht. Justin, die katholiek is opgevoed, werd een vaste bezoeker van de hippe Hillsong Church, waar veel beroemdheden komen en waar hij zijn vrouw Hailey tegen het lijf liep. Ook zij is bang zich te verliezen in het wereldje van drugs en glamour; haar vader, de acteur Stephen Baldwin, gaf wat dat betreft het slechte voorbeeld.

Religie

Wie nu denkt dat de zanger op zijn volgende album gospels zingt en Amerikaanse family values gaat uitdragen, heeft het mis. “Ik zie mezelf niet als religieus”, zegt hij. “Ik geloof in het verhaal van Jezus. Maar ik heb niets met de pretenties van gelovigen – dat je een beter mens zou zijn als je naar de kerk gaat of je op een bepaalde manier kleedt. Ik weet hoe kwetsend religie voor veel mensen is geweest. Het onrecht dat mensen is aangedaan door religie – daar wil ik niets mee te maken hebben.”

Lees ook: 

Justin Bieber hip en vrijgevochten? Hij houdt er juist traditionele ideeën op na

Ze lijken zo hip, wild en vrijgevochten, die jonge sterren. Maar privé houden ze er nogal traditionele ideeën op na. Verloven doe je zo jong en snel mogelijk.

Deel dit artikel

Ik was een arrogant haantje. Ik droeg binnenshuis een zonnebril.

Justin Bieber