Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jury Reissmicrofoon eert bijna ontslagen radiolegende Felix Meurders

Cultuur

Renate van der Bas

Felix Meurders. © NPO

Dinsdagavond maakte juryvoorzitter Vincent Bijlo in ‘Met het oog op morgen’ bekend wat en wie er dit jaar zijn genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon, sinds 1966 Nederlands eerbiedwaardigste radioprijs. 

Het gaat om drie uiteenlopende kandidaten: culinair radioprogramma Mangiare! (Radio 1), de allround presentatrice en bescheiden radiocoryfee Mieke van der Weij en de NPO-podcast ‘De Brand in het Landhuis’.

Lees verder na de advertentie

Ook wordt dit jaar een speciale Ere-Zilveren Reissmicrofoon uitgereikt, wat niet ieder jaar gebeurt: Felix Meurders wordt gehuldigd voor zijn complete radiowerk, zoals al sinds de jaren negentig de presentatie van het satirische en actuele zaterdagprogramma ‘Spijkers met Koppen’ en - tussen 1968 en 1986 - veel popprogramma’s op Hilversum 3.

Over Felix Meurders’ talent zegt de jury, die bestaat uit zes radiocritici en mediajournalisten: “Felix laat als interviewer door een dodelijke combinatie van ervaring, immer aanwezige geestelijke lenigheid en gevatheid en onmetelijke feitenkennis, nog elke week zijn geïnterviewden alle hoeken van de kamer zien”. Deze lofzang komt ruim een half jaar nadat BNNVara en NPO leken aan te sturen op het ontslag van Felix Meurders bij ‘Spijkers met Koppen’, omdat de 72-jarige presentator te oud zou worden. Dit voornemen is voorlopig teruggedraaid, Meurders rondt in ieder geval dit seizoen van ‘Spijkers’ af als helft van het presentatieduo met Dolf Jansen.

Uit de drie genomineerden voor de reguliere Zilveren Reissmicrofoon wordt op donderdag 20 juni een keuze gemaakt. Op die datum worden ook de Zilveren Nipkowschijven 2019 uitgereikt, de bijna zestig jaar oude televisieprijs van de Nederlandse tv-critici, waarvoor woensdagavond 15 mei de nominaties bekend worden gemaakt. Vorige jaar werd deze prijs gewonnen door ‘De Luizenmoeder’. Trouw-recensenten Maaike Bos en Renate van der Bas maken beiden deel uit van de Nipkowjury.

Deel dit artikel