Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Johan Goossens creëert openheid en saamhorigheid met een show over zijn seksleven

Cultuur

Rinske Wels

Johan Goossens. © Anne van Zantwijk
Recensie

Cabaret
Johan Goossens - Vlam
★★★☆☆

Of we geen foto's willen maken, vraagt Johan Goossens in het begin 'Vlam', als hij zo goed als naakt op het toneel is verschenen. In zijn onflatteuze grote witte onderbroek en leren tuigje om zijn bovenlijf is dat meteen een humoristische binnenkomer. 

Lees verder na de advertentie

Maar in die opmerking ligt tegelijkertijd verscholen hoe de rest van de avond zal worden: ja, het gaat over seks, maar er is ook altijd de schaamte. Zo is hij zelf ook opgevoed: over seks praat je niet. Terwijl het een groot thema in het leven is, vindt hij, vergelijkbaar met familie of vriendschappen. Maar seks is een eenzaam onderwerp, want je moet veel in je eentje uitzoeken.

Het gaat daarnaast over dingen die je misschien niet allemaal tot in de detail wil horen - rimmen bijvoorbeeld

'Vlam' is het vijfde programma van de cabaretier die bekendheid verwierf met zijn shows over het lesgeven op een ROC en zijn columns daarover in Het Parool. Vorig jaar besloot hij te stoppen met lesgeven en zich volledig te richten op zijn cabaret en het schrijven. En na twee shows over zijn 'dagleven' vond Goossens het tijd om het nu eens te hebben over zijn 'nachtleven'.

Een grensverleggend onderwerp in een conventionele vorm. 'Vlam' is een mooie mengeling van intieme verhalen, fijngevoelige liedjes en intelligente grappen. Goossens is zo'n cabaretier waarbij je net iets langer na moet denken voordat de lach onherroepelijk opwelt.

Saamhorigheid

Hij wisselt anekdotes over zijn seksleven, vaak vol zelfspot, af met scènes over zijn geboortedorp, zijn coming out en zijn gehandicapte jeugdvriend Piet. Ook zijn ouders, altijd aanwezig in zijn voorstellingen, komen langs, bijvoorbeeld in het verhaal over de ontroerende fietstrip die Goossens met zijn vader maakte. Goed, het gaat daarnaast over dingen die je misschien niet allemaal tot in de detail wil horen - rimmen bijvoorbeeld (beffen aan de achterkant) of de werking van een sling (een schommel voor volwassenen) maar dat dient allemaal een functie: het creëert openheid en saamhorigheid. Misschien zelfs wel bevrijding.

Toch is er ook wel wat aan te merken op 'Vlam'. Het programma is aan de lange kant en kent wat losse eindjes. Ook valt in de loop van de avond steeds meer op dat Goossens wel veel aanzetjes geeft, maar nergens echt de diepte in gaat. Zo laat hij terloops vallen dat hij wel graag een relatie zou willen, maar er niet goed in is: "Seks is makkelijker dan een relatie of liefde". Dat hij onzeker is over zijn lichaam. Dat hij als de dood is voor hiv. Allemaal interessante observaties die jammer genoeg niet worden uitgewerkt.

Lees al onze theaterrecensies op trouw.nl/theaterrecensies

Deel dit artikel

Het gaat daarnaast over dingen die je misschien niet allemaal tot in de detail wil horen - rimmen bijvoorbeeld