Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Joe Cocker (1944-2014): de man van de soulvolle covers

Cultuur

Redactie

© afp

De Britse rock- en blueszanger Joe Cocker is vandaag op 70-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend door zijn interpretaties van andermans werk.

Cocker werd in 1944 als John Robert Cocker geboren in een voorstad van de Engelse plaats Sheffield. Hij begon zijn carrière in de vroege jaren zestig door in de kroegen van zijn geboortestad te zingen. En, toeval of niet, als een kroegartiest is hij ook altijd blijven klinken. Zijn stem was rauw en doorrookt, en onmiddellijk herkenbaar. Ook zijn podium-mimiek werd al snel een handelsmerk: met haast spastische gebaren zette Cocker zijn voordracht kracht bij.

Lees verder na de advertentie

joe cocker


Zijn doorbraak als zanger beleefde Cocker in 1968, met een cover van 'With a Little Help From My Friends', een nummer van The Beatles, dat de eerste plaats van de hitparades zou bereiken. Een iconische uitvoering van die cover gaf hij een jaar later op het festival Woodstock ten beste, waarmee zijn naam definitief gevestigd was.

Het nummer toonde de signatuur van Cocker, die vooral bekend zou worden als vertolker van andermans werk, waarbij het origineel een rauwe, soulvolle make-over kreeg. Op het album 'Joe Cocker!' uit 1969 staan bijvoorbeeld nummers van Leonard Cohen en Bob Dylan.

Sommige nummers zette hij zo helemaal naar zijn hand. Wie weet nog wie de originele vertolker van 'You Are So Beautiful' was? Dat was Billy Preston, maar niet veel later scoorde Joe Cocker er een van zijn grootste hits mee.

joe


Zijn platenmaatschappij Sony Music bevestigde eerder vandaag zijn overlijden. Cocker leed al enige tijd aan longkanker.

Deel dit artikel