Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jann Ruyters

Cultuur

Jann Ruyters

Review

Aan het begin van een nieuw filmjaar blikken de filmcritici van Trouw nog een keer terug op hun favorieten van het afgelopen jaar: maar liefst drie keer prijs voor Wong Kar-wai.

1. La pianiste

2. Minoes

3. In the mood for love

Hoe zet je taal om in beeld? Dat moet je helemaal niet proberen, meende de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke. Zijn verfilming van Elfriede Jelineks 'Die Klavierspielerin' werd een volkomen zelfstandig kunstwerk en daarmee de ideale literatuurverfilming. De koortsachtig voortrazende, sarcastische zinnen uit Jelineks boek zijn in 'La pianiste' vervangen door de klinische, afstandelijke beelden die Haneke eigen zijn. Emoties schuilen in het licht trekken van een mondhoek of in een voorzichtig kuchje. De voor haar rol bekroonde Isabel Huppert maakt Erika Kohuts neuroses zo invoelbaar, dat het je uren kost voordat je dat zombie-achtige bestaan weer van je hebt afgeschud.

De blijste film van het jaar is 'Minoes', van Vincent Bal. Meer Annie M.G.Schmidt dan Annie M.G.Schmidt zelf, dankzij de fijnzinnige speelstijl van Carice van Houten, de zeker zo mooie schutterigheid van haar tegenspeler Theo Maassen en de overtuigingskracht van al die andere acteurs wier gedeelde pret van het scherm af spat. Een film die je laat geloven in pratende poezen en in het voortdurende succes van de Nederlandse film.

De film 'In the mood for love' van Wong Kar-wai over een ongeoorloofde, uitgestelde liefde in het Hongkong van de jaren zestig, brengt de pijnlijke weemoed van Resnais' klassieker 'Hiroshima mon amour' in herinnering. Alle zintuigen worden bespeeld in deze samensmelting van de Spaanstalige muziek van Nat King Cole, de schoonheid van hoofdrolspelers Maggie Cheung en Tony Leung, en de melodieuze, versnelde en vertraagde beeldmontage die we ook kennen uit Wong Kar-wais eerdere werk.

Deel dit artikel