Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jan Wouter Oostenrijk bereist de hele wereld

Cultuur

Stan Rijven

Review

Bricolage, creolisering, hybridisering: om het even zijn het aanduidingen voor een cultureel versmeltingsproces dat in de muziekpraktijk als het ware is ingebakken. In de jazz, de klassieke muziek en -op centrifugesnelheid- in de pop.

Wie in Nederland woont, kan vandaag niet om de aanwezigheid van Latijnse en Afrikaanse muziek heen. Gitarist Jan Wouter Oostenrijk nam die uitdaging letterlijk op en speelde van 1993-1999 in twee vermaarde Marokkaanse raï-bands. Met Railand won hij de Gouden Notenkraker, met Noujoum Rai de Kleurrijk Talent-prijs. Die ervaringen culmineerden in de onlangs verschenen solo-cd OPEN UP YOUR EYES (eigen label).

De plaat is duidelijk gesneden op de dance-generatie, want het merendeel van de nummers bezit een stuwende beat afkomstig van traditionele Noord-Afrikaanse (darbuka, bendir) en West-Afrikaanse slaginstrumenten (djembe). Geschraagd door een multigelaagde productie met elektronische dancebeats laat Oostenrijk zijn gitaar alle hoeken van de wereld zien. In de contemplatieve nummers verraadt zich in bespiegelende akoestische gitaar-improvisaties de invloed van docent Wim Overgaauw (Oostenrijk studeerde aan het Hilversums Conservatorium). Maar het merendeel van 'Open up your eyes' stuitert van gretige cross-overs met de Noord-Afrikaanse raï.

Enig minpunt vormt 'On my own' waarin Oostenrijk probeert als een misplaatste kloon van Spargo een brug tussen disco en r & b te slaan. Overbodig op een even verrassende als sterk geproduceerde cd die in eigen beheer is uitgebracht.

Te bestellen via 020/ 682.6447 of e-mail: cd-jwo-rai@tmail.com

Deel dit artikel