Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Israël: Hamas hackte webcast Eurovisie Songfestival

Cultuur

Redactie

De Israëlische zangeres Netta Barzilai, winnares van vorig jaar, opende gisteravond de eerste halve finale van het Eurovsie Songfestival. © Getty Images

De Israëlische omroep claimt gisteravond gehackt te zijn door de Palestijnse radicale beweging Hamas. 

Tijdens de livestream op internet van de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival waren plotseling beelden te zien van explosies in de Israëlische stad Tel Aviv, waar het festival wordt gehouden. 

Lees verder na de advertentie

De webcast was gehackt door Hamas, aldus de Israëlische publieke omroep Kan, die samen met de EBU de uitzendingen van het Eurovisie Songfestival verzorgt. De reguliere uitzending had er geen last van. Hamas had eerder deze maand Israël bestookt met raketten. Dat bombardeerde de Gazastrook, waar Hamas aan de macht is.

Tijdens de webcast waren ineens satellietbeelden van Tel Aviv te zien, met animaties van explosies op meerdere plekken. Op de achtergrond speelde dreigende muziek. “We weten dat er een poging was, waarschijnlijk van Hamas, om onze digitale uitzending over te nemen. Binnen een paar minuten hadden we dit onder controle”, liet de bestuurder van de Israëlische publieke omroep weten.

Lees ook: 

Het Songfestival als spiegel van Europa, was dat wel de bedoeling

180 miljoen wereldburgers kijken deze week naar het Eurovisie Songfestival, een spektakel doorspekt met zang, dans en show. En: politiek. Want hoewel de koepelorganisatie het tegendeel beweert, is de show al vanaf de eerste editie gekleurd.

Duncan Laurence: ‘De race is nog niet gelopen’

Al maanden is hij topfavoriet, maar gaat de Nederlandse Songfestivaltroef de torenhoge verwachtingen waarmaken?“De race is nog niet gelopen.”

Deel dit artikel