Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Is professor Ramadan een wolf in schaapskleren?

Cultuur

20.25 uur, Nederland 2

De VPRO zendt dezer dagen de vierde editie uit van ’Wintergasten’. In deze driedelige reeks staat steeds een internationale persoonlijkheid centraal. Presentator Joris Luyendijk gaat vanavond op bezoek bij professor islamitische studies Tariq Ramadan. Aan de hand van televisiefragmenten krijgt de kijker een beeld van zijn gedachtewereld.

Tariq Ramadan (1962, Genève) is een Zwitserse academicus van Egyptische komaf die zich heeft geprofileerd als islamitisch denker en filosoof. Hij legt de nadruk op de deelname van moslims aan de Europese samenleving.

Sommigen vergelijken Ramadan met Martin Luther King, maar anderen zien hem als een wolf in schaapskleren. De bladen ’Prospect’ en ’Foreign Policy’ plaatsten hem op de achtste plaats in de lijst van ‘s werelds hedendaagse intellectuelen. Ramadan is de kleinzoon van Hassan al Banna, een van de oprichters van het Moslimbroederschap in Egypte. Gamal Al Banna, de liberale moslimhervormer is zijn oud-oom.

Na zijn studies filosofie, Franse literatuur en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Geneve en Arabisch aan de Al Azhar Universiteit in Cairo, schreef hij zijn dissertatie over Nietzsche. Op dit moment doceert Ramadan theologie aan de Universiteit van Oxford, en Burgerschap en Identiteit aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tot nu toe publiceerde hij 23 boeken, waaronder ’Een Jihad van Vertrouwen’ en ’In de Voetstappen van de Profeet’.

In ’Wintergasten’ komt niet alleen zijn liefde voor voetbal en voor de literatuur aan bod, maar ook zijn betrokkenheid bij maatschappelijke en politieke onderwerpen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel