Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Is de geheimzinnige kunstenaar Banksy nu echt ontmaskerd?

Cultuur

Seije Slager

Een kunstwerk van Banksy bij het vluchtelingenkamp in Calais © AP

Britse wetenschappers beweren dat ze met een geavanceerde statistische analyse de identiteit van 's werelds bekendste straatkunstenaar Banksy hebben ontdekt. Maar hoe zit het met de privacy van de persoon die aangewezen is als de 'dader'?

Banksy schildert zijn meestal maatschappijkritische werken op openbare locaties. De wetenschappers, die hun onderzoek in het het Journal of Spatial Science publiceerden, gebruikten een techniek die bekend staat als 'geographical profiling' om een patroon te ontdekken in die locaties van Banksy-kunstwerken. Dat patroon kan vervolgens vergeleken worden met de locaties van potentiële 'verdachten'.

De persoon die vervolgens uit de bus kwam is niet echt een verrassing: in 2008 werd Robert Gunningham al eens door de Daily Mail aangemerkt als de man achter Banksy. Gunninghams gangen blijken nu een correlatie te vertonen met de locatie waar Banksy-kunstwerken op muren verschijnen.

Kritiek
Het is niet zo gek dat hij nu weer uit de bus kwam, want hij is eigenlijk de enige verdachte die de wetenschappers in overweging hebben genomen. "We waren eigenlijk van plan om de tien meest waarschijnlijke verdachten onder de loep te nemen, ze allemaal evalueren zonder een naam te noemen", zegt een van de onderzoekers tegen de BBC. "Maar het werd al snel duidelijk dat er maar een verdachte is, en iedereen weet wie hij is."

Dat zou je natuurlijk ook 'tunnelvisie' kunnen noemen. De onderzoekers oogstten dan ook gelijk veel kritiek met hun methode, waarbij één persoon publiekelijk onderworpen werd aan een methode die eigenlijk gebruikt wordt om terroristen op te sporen. Het hielp daarbij ook niet dat ze in hun onderzoekssamenvatting het plaatsen van graffitti schaarden onder 'kleine terrorisme-gerelateerde vergrijpen'.

"Zonder twijfel kan 'geographical profiling' onderzoekers helpen bij hun werk. Het kan zelfs gebruikt worden om de oorsprong van van infectieziektes te traceren", schreef technologieblog Gizmodo. "Maar vanuit het oogpunt van privacy is er veel om je zorgen over te maken."

Tegenover de BBC uit de geestelijk vader van de analysemethode, Spencer Chainey, enige kritiek op de gehanteerde methodologie. Zo hebben de onderzoekers alle kunstwerken op één hoop gegooid, zonder te kijken naar de tijdstippen waarop die verschenen. "Ik denk niet noodzakelijkerwijs dat ze niet de goede persoon hebben, maar ik denk wel dat ze meer hadden kunnen doen om de analyse te finetunen."

Maar is hij het nou? Het lijkt waarschijnlijk, maar er is geen zekerheid totdat Banksy/Gunningham het zelf toegeeft. Maar die hult zich tot nu toe, zoals gebruikelijk, in nevelen.

Deel dit artikel