Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Inrichten van Srebrenica-museum blijkt vrijwel onmogelijke taak

Home

Isabel Baneke

Beeld uit de documentaire. © rv

De ultieme balansoefening. Zo is de klus die Monique Brinks in de documentaire 'De strijd om het Srebrenica-museum' moet klaren het beste te omschrijven. 

Want hoe richt iemand een herdenkingscentrum over de val van de Srebrenica-enclave in, zonder daarbij Dutchbatveteranen voor het hoofd te stoten, maar waarachter ook de nabestaanden van de ruim 8000 gestorven Bosnische moslimmannen en -jongens staan?

Lees verder na de advertentie

Bijna drie jaar lang volgde Kay Mastenbroek Brinks en haar collega's, experts van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zij kregen van de Bosniërs de opdracht het voormalige Dutchbat-hoofdkwartier om te vormen tot museum, een initiatief van de Nederlandse staat, die hoopten daarmee het Srebrenica-hoofdstuk te sluiten.

Een vrijwel onmogelijke taak, zo blijkt. Mastenbroek registreert het groepje als vlieg op de muur tijdens talloze werkbezoeken. Met beelden van moeizame vergaderingen en vele ruzies laat de maker zien hoe Brinks heen en weer wordt geduwd tussen meerdere kampen, die allemaal een andere versie van de waarheid in pacht hebben.

Zo zijn daar de moeders van Srebrenica, die de komst van het museum meer dan eens op de afgrond doen afstevenen. Begrip voor de Dutchbatters, die op hun beurt volschieten wanneer de Bosnische museumdirecteur het militair optreden in hun ogen onvoldoende genuanceerd brengt, hebben ze niet. Mastenbroek becommentarieerd de beelden amper. Ze spreken voor zich en demonstreren op imponerende wijze dat het stof rond de gebeurtenissen meer dan 22 jaar na dato nog altijd niet is neergedaald. Zal het Brinks lukken?

KRO-NCRV: 2Doc: De strijd om het Srebrenica museum, maandag 20.25u, NPO 2.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie