Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

India-documentaire bekroond op Idfa

Cultuur

Belinda van de Graaf

. © .

‘Reason’ is een vier uur durende, epos-achtige studie van de Indiase samenleving. In de documentaire, die gisteravond in Internationaal Theater Amsterdam werd bekroond met de hoofdprijs van het Idfa (15.000 euro), laat de Indiase regisseur Anand Patwardhan (68) zien hoe religieus-nationalistische fundamentalisten met geweld en intimidatie de weg bereiden­­ naar een sterk intolerant land. Hij schetst een samenleving waarin moslims, dalits en rationalistische denkers hun leven niet zeker zijn.

Ook was er lof voor ‘de hondenfilm’ ‘Los Reyes’ waarin het regisseursduo Bettina Perut en Iván Osnovikoff de camera richt op twee zwerfhonden in de Chileense hoofdstad Santiago. De originele, diep ontroerende­­ documentaire werd door de jury, onder meer bestaande uit regisseur Mahamat-Saleh Haroun en criticus­­ Jean-Michel Frodon, beloond met de Grote Juryprijs (2500 euro).

Lees verder na de advertentie

Aan Nederlandse zijde sprong ‘Now something is slowly changing’ eruit. De film over de Nederlandse hulpindustrie (leiderschapstrainingen met paarden, mindfulness voor kinderen) werd uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire (7500 euro). De Speciale Juryprijs (2500 euro) ging naar de Nederlandse regisseuse Carin Goeijers die in ‘But Now Is Perfect’ (vandaag te zien op NPO 2Doc) de opvang van vluchtelingen vastlegde in het Zuid-Italiaanse bergdorp Riace.

‘Kabul, City in the Wind’ van de Nederlands-Afghaanse regisseur Aboozar Amini, waarmee het festival vorige week opende, kreeg de Speciale Juryprijs (2500 euro) in de categorie beste debuut.

© IDFA/ RV

Alle prijswinnaars zijn nog tot en met zondag te zien op het Idfa. De publieksprijs, waarvoor de stemmen nog worden geteld, wordt morgen bekendgemaakt.

Deel dit artikel