Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In ‘The Hummingbird Project’ dromen ze van een supersnel glasvezelnetwerk

Cultuur

Belinda van de Graaf

Jesse Eisenberg speelt Vincent een van de twee neven die de concurrentie in de flitshandel te snel af denken te zijn met de aanleg van een glasvezelnetwerk. © filmdepot
Filmrecensie

The Hummingbird Project
Regie: Kim Nguyen. Met Jesse Eisenberg, Alexander Skarsgard en Salma Hayek. 
★★★☆☆

Goed scrabblewoord: hogesnelheidsglasvezelnetwerk. Het is precies waar de twee neven in ‘The Hummingbird Project’ van dromen: een supersnel glasvezelnetwerk opzetten en supersnel rijk worden. Vincent en Anton werken al jaren als flitshandelaren op de beurs. Ze sloven voor dezelfde baas, vinnig gespeeld door Salma Hayek. Waarom zouden ze met hun kennis en ervaring niet zelf iets beginnen?

Lees verder na de advertentie

De Canadese regisseur Kim Nguyen begint zijn film als het bizarre avontuur van twee dromers. Om de snelste te kunnen zijn en de concurrentie af te kunnen troeven, ontwerpen de neven het plan om één lange, rechte lijn aan te leggen van Kansas naar New Jersey, van de Amerikaanse Midwest naar de Oostkust. Het gaat om 800 km glasvezel die ze niet om meren en bergen heen willen leggen, maar eronderdoor en dwars doorheen.

Het draait om heel snel heel veel geld verdienen

Vincent, gespeeld door Jesse Eisenberg, doet het buitenwerk. Hij is de snelle prater die onderhandelt met geldschieters en ter plekke het graafwerk overziet. Anton is het wiskundegenie, slungelig en afwezig vertolkt door Alexander Skarsgard. Hij zit met de gordijnen dicht gebogen over een beeldscherm, om uit te vinden hoe ze een milliseconde sneller kunnen zijn dan de concurrentie. Het gaat om dataoverdracht die even snel is als de vleugelbeweging van een kolibrie. 

Het is een absurde situatie, door Nguyen geïnspireerd op studies over zogeheten hoogfrequentiehandelaren in de VS. In de film duurt het een tijdje voordat het allemaal is uitgelegd, maar het draait om heel snel heel veel geld verdienen. Hoe sneller het glasvezelnetwerk, hoe sneller de handelaren kunnen reageren en hoe meer miljoenen ze kunnen binnen harken. 

Soms neigt de film naar satire, zoals Martin Scorsese’s ‘The Wolf of Wall Street’, maar daarvoor heeft het verhaal te weinig pit. Ook de omslag komt nogal uit de lucht vallen. Opeens realiseren de graaigrage neven zich dat levensgeluk niet afhangt van geld.

Filmrecensies

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Deel dit artikel

Het draait om heel snel heel veel geld verdienen