Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In Retrospekt moet de kijker zelf de brokstukken oprapen

Cultuur

Belinda van de Graaf

Mette trekt zich het lot aan van een slachtoffer van huiselijk geweld. © x
filmrecensie

Retrospekt
Regie: Esther Rots.
Met Circé Lethem, Martijn van der Veen en Lien Wildemeersch 
★★★☆☆

Mette lijkt zich steeds minder gelukkig te voelen in haar rol als echtgenote en moeder. Als ze thuis vertelt dat ze in een winkel is bedreigd door een man, wuift haar echtgenoot dat weg. Later, bevallen van hun tweede kind, blijkt zijn werk vanzelfsprekend boven haar werk te gaan. Terwijl hij op zakenreis gaat, blijft zij thuis bij de kinderen. Scenariste en regisseuse Esther Rots vertelt Mette’s verhaal met gevoel voor avontuur, als een grote puzzel waarin ze vloeiend schakelt tussen verschillende tijden.

Lees verder na de advertentie

Het ene moment zit Mette in een rolstoel in het ziekenhuis, het andere moment vangt ze thuis een slachtoffer op van huiselijk geweld. Het is een vrouw die ze op haar werk in de opvang heeft leren kennen en die ze wil beschermen tegen haar gewelddadige echtgenoot. Het zijn brokstukken uit een leven die we te zien krijgen en die we zelf moeten zien te verbinden.

Vooral met muziek weet Rots een sfeer van dreiging op te roepen

De vertelling, met al die sprongen in de tijd, fascineert en desoriënteert tegelijkertijd. Vooral met muziek weet Rots een sfeer van dreiging op te roepen.

Het bracht haar vorig jaar al op het filmfestival van Toronto en afgelopen week op het filmfestival van Berlijn, waar ‘Retrospekt’ samen te zien was met films die de grenzen van het medium verkennen en nieuwe perspectieven bieden. Het experiment valt enorm toe te juichen. Als kijker hijg je ook een beetje achter de puzzel aan.

Filmrecensies 

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Deel dit artikel

Vooral met muziek weet Rots een sfeer van dreiging op te roepen