Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In het game-museum kunnen tieners zich vergapen aan Pac Man op de arcadekast

Cultuur

Joris Belgers

© Phil Nijhuis

Wie zich wil vergapen aan de spelcomputers uit zijn jeugd, kan in een nieuw game-museum terecht.

Net als ieder ander museum heeft ook het Nationaal Videogame Museum zijn pronkstuk. Dat staat al meteen bij de ingang: de Sega Outrun DeLuxe arcadekast, uit 1986. "Die zijn zeldzaam, tegenwoordig", zegt vrijwilliger Arjan Kooij trots. Hij loopt verder langs andere klassiekers: een Sega Nomad, een Commodore 64, een Vectrex, een NES, een Atari 2600 uit 1977 met Space Invaders erop.

Lees verder na de advertentie
We willen hier zowel trakteren als informeren.

Museumdirecteur Hasan Tasdemir

Inderdaad: het gisteren geopende Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer is een mekka voor game-nerds. Wethouder Robin Paalvast (D66, cultuur) verrichtte samen met directeur Hasan Tasdemir de opening. Na de plichtplegingen sprongen aanwezigen direct achter klassieke spelconsoles en arcadekasten. Voor een potje Pac-Man, X-Wing, of Sega Rally.

Het zaadje voor het museum werd jaren geleden gelegd door Tasdemir, een verzamelaar van arcadekasten en spelcomputers. "Nou, eigenlijk geen verzamelaar, want verzamelaars laten niemand aan hun spullen zitten. Ik wil graag dat iedereen hiervan kan genieten." Samen met gelijkgestemden begon hij een eigen arcadehal, vanuit de teleurstelling om het verdwijnen van de oude speelhal uit het Nederlandse straatbeeld. Hij zat in meerdere antikraakpanden in Zoetermeer, totdat de gemeente een oplossing voor hem vond. Het museum huist in een voormalig pand in het winkelcentrum van Zoetermeer. In ieder geval komend jaar is daar plek voor een stuk of honderd speelkasten en consoles - van 8 tot 128bit.

"Dit museum past goed bij new town Zoetermeer, ook met het grote aantal ICT'ers dat hier woont", zegt wethouder Paalvast. "Maar alleen een speelhal zouden we niet subsidiëren". Vandaar de chronologische inrichting, met opvallend informatieve bordjes. De hele gamegeschiedenis komt voorbij, van pixels tot polygonen.

(Tekst loopt door onder afbeelding) 

De kamers zijn als tienerslaapkamers ingericht, compleet met 80's retro-design. © Phil Nijhuis

Het is niet het allereerst gamemuseum van het land, in Zwolle zit het Bonami Game Museum, in Utrecht zit er het kleine Awesome Space. Niet zo gek: "De game-industrie is inmiddels groter dan de filmindustrie. Zo'n cultuur verdient een museum, want het is gewoon cultureel erfgoed wat hier allemaal staat", zegt Paalvast.

"We willen hier zowel trakteren als informeren", zegt de kersverse museumdirecteur Tasdemir. "We brengen in het museum de geschiedenis van het videospelletje in kaart."

Het museum leunt op vrijwilligers, een vriendengroep van een man of 25, die zelf ook een deel van hun eigen collectie tentoonstellen. "We hebben voorlopig bewust gekozen voor de wat meer mainstream computers, het moet een feest van herkenning zijn", zegt Kooij, wijzend op de NES met Super Mario Bros. De kamers zijn als tienerslaapkamers ingericht, compleet met 80's retro-design en passende filmposters.

Als dit een succes wordt - de wethouder hoopt op 'in de tienduizenden' bezoekers - kan er gepraat worden over verlenging. Het museum is nog in bèta-versie, om in gametermen te blijven. Maar Arjan Kooij kan niet wachten tot het volgend level is bereikt, en hij wat meer obscure computerspellen aan het publiek kan tonen.

Vooralsnog richt het museum zich op de bekendere spellen, maar in de toekomst is het de bedoeling om ook meer obscure games aan bod te laten komen. © Phil Nijhuis

Deel dit artikel

We willen hier zowel trakteren als informeren.

Museumdirecteur Hasan Tasdemir