Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Iedereen een outlaw? Nee Waylon, als we met je meezingen, werden alle Menschen juist Brüder

Cultuur

Renate van der Bas

Waylon tijdens de generale repetitie voor het Eurovisiesongfestival. De zanger wist met zijn nummer Outlaw In 'Em de finale van het liedjesfestijn in Lissabon te bereiken. © ANP
tv-column

Hebt u het ook moeilijk deze dagen, met al die aandacht voor het Eurovisie Songfestival?

Het was tijdens de voorrondes in Lissabon zeker niet verheffend allemaal. Met als voorlopig dieptepunt wat commentator Jan Smit zei over de zangeres van Israël: "Zo zuiver een kip nadoen, dat is knap, hoor." Maar er is een methode om vanavond tóch gemotiveerd op de bank te zitten bij de finale: bekijk eerst 'Max Masterclass' van afgelopen woensdag. Hierin legt neuropsycholoog Erik Scherder uit wat er in je hersens gebeurt als je naar muziek luistert. En waarom zo'n songfestival in feite van levensbelang is voor heel Europa.

Lees verder na de advertentie
Iedereen kan baat hebben bij deuntjes tijdens het werk

Wist u dat het hele brein meedoet als u naar muziek luistert? En dat iedereen muzikaal is? Een enthousiaste Scherder startte zijn college met vrolijk stemmende uitspraken en hield de positieve koers de hele uitzending vast. Via een fraaie schermpresentatie liet hij zien welke delen in de hersenen 'oplichten' bij muziek en welke samenwerkingen er dan ontstaan in je systeem. We leerden dat de hersenstam nog eerder beseft dat er muziek klinkt dan je auditieve breinafdeling. Er niet fysiek op reageren is vrijwel onmogelijk.

Blije gezichtsuitdrukkingen

Zo zagen we baby's, bejaarden en autisten spontaan bewegen op ritmes en klanken met de meest ontspannen en blije gezichtsuitdrukkingen die ze in huis hebben. Met in het mooiste filmpje een Australische man met Parkinson. Scherder zei er eerlijk bij dat dit echt een extreem voorbeeld is van wat muziek kan doen. Hij overdreef niet. We zagen deze John eerst moeizaam een stukje lopen aan de arm van een mevrouw, bibberend, de benen verstijfd. Dan klinkt er tangomuziek. En John's lichaam weet opeens weer hoe het moet, hij slaat zijn arm om de vrouw en danst als een Fred Astaire zomaar met haar weg.

Betraande ogen hier. Ook onze wereldberoemde dirigent Jaap van Zweden vertelde verbazingwekkende dingen. Zo kan hij een ingewikkelde orkestpartituur bestuderen, terwijl hij in de kamer gewoon andere muziek op heeft staan! Waar hij dan ook nog min of meer bewust naar luistert. Hij gaf de muziek van crooner Michael Bublé als voorbeeld. Volgens Scherder kan iedereen baat hebben bij niet al te afleidende deuntjes - sorry Michael - tijdens het werk: ze stimuleren de frontaalkwab alert te zijn.

En hier een tip voor als u morgen een van die songfestivalliedjes niet meer uit uw hoofd krijgt: kauw kauwgom. Ieder mens blijkt te kauwen op een bepaalde frequentie en die verstoort dan die hardnekkige 'oorwurm'.

Liefde en verbondenheid

Maar dan het allerbelangrijkste argument voor muziek en dus ook voor het songfestival: we schijnen enorme hoeveelheden van het knuffelhormoon oxytocine aan te maken als we samen zingen. Dit leidt tot gevoelens van wederzijdse liefde en verbondenheid. Dus zélfs als de tekst zegt dat we van binnen eigenlijk allemaal een outlaw zijn. Nee Waylon, als we met je meezingen, werden alle Menschen juist Brüder.

Mooi mechanisme, hè? En misschien kan met deze kennis ook die puntentelling van het Eurovisie Songfestival overboord. We plakken gewoon een aantal mensen vol sensoren tijdens het luisteren en stellen dan via de monitor wetenschappelijk vast welke artiest de meeste uitslag veroorzaakt. In de pieken van het knuffelhormoon welteverstaan.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Lees hier meer artikelen. 

Deel dit artikel

Iedereen kan baat hebben bij deuntjes tijdens het werk