Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

I dream in another language treurt over de verloren strijd tussen verschillende talen

Cultuur

Ronald Rovers

Scène uit I dream in another language © I dream in another language
Recensie

I dream in another language
Regie: Ernesto Contreras
Met Fernando Álvarez Rebeil, José Manuel Poncelis, Eligio Meléndez.
★★★☆☆

Soms heeft een film het hart op een mooie plek maar weet het gezicht daar geen uitdrukking aan te geven. Tenminste, niet zoals je zou willen.

Lees verder na de advertentie

'I Dream in Another Language' is een film over taal. Over de rijkdom van taal, over de kracht van taal om een cultuur te laten groeien en te laten verdwijnen, over het denken dat door woorden grootser en kleiner kan worden, over de verhouding tussen de woorden en de dingen. Een film die geboren is uit liefde voor taal maar die ook oog heeft voor beelden.

Die passie wordt enigszins bekneld door het verhaal over een linguïst die in Mexico de laatste twee sprekers van een stervende taal met elkaar probeert te verzoenen. Ooit vochten de mannen op leven en dood om dezelfde vrouw. Nu spreken ze al tientallen jaren niet meer.

Vergeet dat verhaal. De mannen spreken Zikril, de (fictieve) taal van de jungle waarmee mens en dier elkaar kunnen verstaan, waardoor die altijd in vrede hebben samengeleefd.

De taal die de Vogelvrouw ooit aan de eerste man leerde, legt iemand uit, waarna de mensheid kon groeien. Met het verdwijnen van het Zikril dreigt er iets fundamenteels in die kosmische balans verloren te gaan.

De jongste generatie wil niet met kevers praten, maar Engels leren om over de grens in de Verenigde Staten werk te zoeken.

Het ene is een magische taal waarin woorden de ruimte krijgen. Het andere de taal van werk en regels, waarin woorden eenduidig moet zijn. De film treurt over die verloren strijd.

Filmrecensies

Lees meer filmrecensies op trouw.nl/filmrecensies.

Deel dit artikel