Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hubert de Givenchy (1927-2018) kon romantiek verwerken in zijn outfits

Cultuur

Els de Baan

Hubert de Givenchy met zijn muze Audrey Hepburn © Corbis via Getty Images
Naschrift

Givenchy had het talent om een vleugje romantiek in zijn outfits te verwerken. En ze bleken prettig draagbaar, wat in de jaren vijftig een doorbraak was.

Ondanks zijn broze gezondheid hielp couturier Hubert de Givenchy in het najaar van 2016 nog mee met het inrichten van zijn expositie in het Gemeentemuseum in Den Haag. Hoewel hij zichtbaar moeite had met lopen, presenteerde hij zich met aristocratische gratie en gezag. Hier moest nog een oorbel bij en daar moest nog even dat plooitje gladgestreken. Hij had er duidelijk plezier in. Zaterdag overleed hij op 91-jarige leeftijd.

Lees verder na de advertentie

Givenchy maakte deel uit van de generatie Franse couturiers die de naoorlogse wind mee had. Net als Dior en Balenciaga drukte hij zijn stempel op de mode-ontwikkelingen. Het Parijse modedictaat was in de jaren vijftig nog volop leidend en de confectie-industrie nam hun modevoorstellen graag in vereenvoudigde versies over.

Comfort en elegantie bleken plots heel goed samen te kunnen gaan

Couturehuis

Hoewel zijn gefortuneerde familie liever had gezien dat hij rechten ging studeren, schreef de in mode en kunst geïnteresseerde Givenchy zich in bij de Parijse Kunstacademie. Vervolgens werd hij assistent van modegrootheden Jacques Fath, Lucien Lelong en Elsa Schiaparelli.

Op 24-jarige leeftijd opende hij in 1951 zijn eigen couturehuis. Vanwege zijn achtergrond was hij goed bekend met wat vrouwen uit de betere kringen zouden willen dragen.

Zijn eerste show in 1952 werd door de internationale pers en Amerikaanse inkopers lovend ontvangen. Mede vanwege de getoonde ‘séparables’, losse kledingstukken die de draagster naar hartenlust kon mixen en uitwisselen.

Comfort en elegantie bleken plots heel goed samen te kunnen gaan. Een nieuw fenomeen in die tijd en goed zichtbaar in zijn beroemde ‘Bettina-blouse’, een eigentijds speels en tegelijk chic model met overdadige ruches aan de mouwen. Het was genoemd naar de toentertijd immens populaire mannequin Bettina Graziani. Zij was tevens zijn eerste persagente.

Hubert de Givenchy in 1991 met topmodel Iman, zanger David Bowie en Birgit de Ganay. © Photo News

Zijn talent om een vleug romantiek te verwerken in verder helder vormgegeven outfits werd meteen omarmd. Givenchy werd geroemd om zijn stijlvolle, in die tijd innovatieve, ontwerpen, om een perfecte afwerking en originele details. Precies die elementen bleven in latere collecties altijd aanwezig.

Vanaf 1954 introduceerde hij parfums en aanverwante cosmetica-artikelen. Later kwamen daar ook tassen en andere accessoires bij, naast exclusieve couture- tevens ready-to-wear-collecties. Tot vandaag vormen dergelijke producten essentiële inkomstenbronnen voor het bedrijf.

In datzelfde jaar werd hij benaderd om filmactrice Audrey Hepburn te kleden voor een Hollywood-productie. Een langdurige samenwerking en een innige vriendschap tussen de twee bleven tot haar dood in 1993 voortduren.

Givenchy trad terug in 1995. Zijn ‘ontwerp-opvolgers’ waaronder John Galliano, Alexander McQueen, Julien McDonald en Riccardo Tisci wisselden elkaar in steeds sneller tempo af. Een dikke week geleden werd de nieuwste ready-to-wear Givenchy-wintercollectie gepresenteerd. De huidige ontwerpster Clare Waight Keller koos voor een sombere, decadente Berlijnse-nachtclub-achtige sfeer.

Bij elke collectiepresentatie vraag je je af of de grote meester zijn instemming zou hebben gegeven.

Deel dit artikel

Comfort en elegantie bleken plots heel goed samen te kunnen gaan