Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het levensverhaal van Tonya Harding is een modern sprookje

Cultuur

Joris Belgers

Tonya Harding © REUTERS
Liedje van de Week

Tonya Harding - Sufjan Stevens

Al járen is Sufjan Stevens gefascineerd door Tonya Harding. De singer/songwriter noemt de kunstschaatsster 'een reality-tv-ster voordat zoiets bestond', in het schrijven bij het nummer dat hij deze week uitbracht. Begin jaren negentig was iedereen in de ban van Harding.

Lees verder na de advertentie

Want het levensverhaal van Harding is een modern sprookje: het meisje lukte het against all odds vanuit haar arbeidsmilieu op te klimmen tot superster binnen het keurige kunstschaatsen. In 1991 schrijft ze schaatsgeschiedenis, door als eerste Amerikaanse vrouw de drievoudige axel uit te voeren.

Sufjan Stevens zet haar levensverhaal prachtig op muziek

Maar haar ster viel: in 1994 geeft Hardings toenmalige echtgenoot opdracht het been van Nancy Kerrigan kapot te knuppelen, Hardings voornaamste concurrente. Kerrigan herstelt van de aanval, en wint vervolgens zilver op de Winterspelen van Lillehammer, waar Harding teleurstelt met een achtste plek. Harding werd na die Spelen voor het leven geschorst.

Sufjan Stevens zet haar levensverhaal prachtig op muziek. Intens, direct en breekbaar, steeds sluimert er dat naderende onheil. Sufjan Stevens bracht twee versies van het nummer uit: een tamelijk opgewekte, sprookjesachtige versie, geschreven in Es-majeur. Daarnaast een iets lagere, tragere, in D-majeur, die naadloos aansluit op die fameuze kuur van Harding tijdens de kampioenschappen van 1991. Elke sprong, elke draai, elke armbeweging past perfect bij het ritme en intonatie van Stevens. Hij maakt dit staaltje sportgeschiedenis nog betoverender dan het al was.

© rv

Deel dit artikel

Sufjan Stevens zet haar levensverhaal prachtig op muziek