Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hans Verhagen ontvangt P.C. Hooft-prijs

Cultuur

ANP

DEN HAAG (ANP) - Dichter Hans Verhagen ontvangt donderdagmiddag de P.C. Hooft-prijs 2009, een oeuvreprijs die dit jaar bestemd is voor poëzie. De prijs wordt traditiegetrouw uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum in Den Haag.

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro, deels te besteden aan een literair project.

,,Zowel in de jaren zestig als in de 21ste eeuw schreef Verhagen verbluffend goede poëzie'', oordeelde de jury.

Hans Verhagen, ook bekend als journalist, filmer en schilder, debuteerde als dichter in 1963 met Rozen & Motoren. Daarna volgden onder meer Sterren Cirkels Bellen (1968) en Duizenden Zonsondergangen (1971). Het laatste decennium beleefde hij een comeback als dichter, met bundels als Moeder is een rover (2004), Draak (2006) en Zwarte gaten (2008). In 2003 verscheen Eeuwige vlam, zijn verzamelde gedichten.

Deel dit artikel