Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gorgelen met pekelwater als remedie tegen keelpijn

Cultuur

ALDERT SCHIPPER

Review

Gerjan Huis in 't Veld: Zelf Dokteren - Gids voor het verantwoord te lijf gaan van uw kleine kwalen. Bosch en Keuning (i.s.m. de Consumentenbond), Baarn; 200 blz., - Fl. 24,50, voor leden van de Consumentenbond Fl. 19,50.

Tegen 'beginnende' keelpijn bijvoorbeeld zijn de drogist en de apotheker fantastisch gesorteerd, maar al die snoepjes, ontsmetters, gorgeldrankjes en bruisende middeltjes helpen niet. Keelpijn wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Tegen bacteriën helpen antibiotica, maar een goede huisarts is behoedzaam bij het voorschrijven ervan omdat ze resistentie veroorzaken. Heb je bij keelpijn flinke koorts, gezwollen halsklieren en rode, dikke amandelen, dan moet de dokter er aan te pas komen. Het beste middel tegen virale keelpijn is stoppen met roken, wat minder stress en gorgelen met pekelwater.

'Zelf Dokteren' is een praktisch boekje voor de mondige patiënt, dat een overzicht geeft van gezondheidsproblemen, waarvoor een bezoek aan de dokter niet nodig is: spierpijn, keelpijn, maagklachten, misselijkheid, allergie etc. Als er middelen tegen zo'n kwaal bestaan, worden die beschreven en er wordt duidelijk aangegeven welke middelen zinloos of gevaarlijk zijn.

Deel dit artikel