Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Glyph, de eerste moleculair gestookte whisky, smaakt gelukkig nog naar zeepsop

Cultuur

Antal Crielaard

© Pim Wijers, Musthavemalts.com
Drinken

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Vandaag: de Amerikaanse Glyph.

Vergeet de romantiek. Vergeet die afgelegen distilleerderij, opgetrokken uit eeuwenoude kalksteen - op het oog schots en scheef op elkaar gestapeld. Vergeet ook het kabbelende water van een plaatselijk stroompje - dat whisky van karakter voorziet. Vergeet zelfs het minutieuze distillatieproces, in metershoge roodkoperen alambieken. Vergeet gewoon het oude verhaal, van jarenlange rijping op de meest exclusieve eikenhouten vaten. Het is tijd voor een nieuw verhaal. Het is tijd voor Glyph.

Lees verder na de advertentie
Glyph smaakt nu nog vooral naar het zeepsop dat soms aan je handen blijft kleven na een ouderwetse afwasbeurt in teiltje op de camping

Verbrand de melancholie, verstrooi de as van het betere Schotse whiskyverhaal op een zegening van de nieuwe tijd, waarin alles maakbaar is. Namaakbaar in dit geval. Want het Amerikaanse merk Glyph gelooft niet in de ouderwetse manier van whisky maken. De pioniers uit California hebben van whisky een blokkendoos gemaakt, waarmee je naar smaak kunt bouwen. De makers van Glyph geloven dat whisky niet meer is dan een staketsel van moleculen dat je naar wens vorm kunt geven. En dus is er nu Glyph, de eerste moleculair gestookte whisky ter wereld.

Bij het ontleden van whisky kwamen de makers erachter dat je de smaken die de drank zo speciaal maken ook op een andere manier kunt vinden. Ze zochten naar smaakmoleculen uit planten en gistsoorten. Ze kwamen uit bij moleculen uit fruit, vonden suikermoleculen in riet en maïs en ontdekten zuren in citrusvruchten en in hout. En met al die legoblokjes stapelden ze een nieuw soort whisky, die (gelukkig maar) nog wel wat aan smaak kan winnen. Glyph smaakt nu nog vooral naar het zeepsop dat soms aan je handen blijft kleven na een ouderwetse afwasbeurt in teiltje op de camping.

Maar het begin is er. Een spannend begin dat spot met de verhalen en dat spot met traditie. Zo begint het alleen vaak - vernieuwing. Gelukkig smaakt het voorlopig nergens naar. En dat lucht op.

Glyph Molecular Wiskey, musthavemalts.com, € 61,98

Meer artikelen lezen van ons testpanel dat wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica proeft? Je vindt ze hier.

Deel dit artikel

Glyph smaakt nu nog vooral naar het zeepsop dat soms aan je handen blijft kleven na een ouderwetse afwasbeurt in teiltje op de camping