Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gele reuzenbadeend ontploft vlak voor Nieuwjaar

Cultuur

Redactie

© ap

De 'Nederlandse' gele reuzenbadeend in de Taiwanese havenstad Keelung is vandaag tot verdriet van nieuwjaarvierders geploft en leeggelopen. Het gebeurde een paar uur voordat een grote menigte bij het metershoge opblaasbare kunstwerk werd verwacht, om af te tellen naar de jaarwisseling.

'Onze excuses aan de fans van de gele rubbereend. Het is mooi weer en we hebben de oorzaak nog niet gevonden. We gaan de eend nauwgezet onderzoeken', aldus organisator Huang Jing-tai tegen Taiwanese media.

Het Centrale Nieuwsagentschap van Taiwan liet wel een ooggetuige aan het woord die zei dat eend misschien het slachtoffer is van arenden. Die zouden het gele gevaarte mogelijk hebben beschadigd met hun klauwen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een metershoge badeend ploft in Taiwan. De eerste deed dat na een aardbeving twee maanden geleden.

De in Azië razend populaire opblaaskunstwerken zijn een idee van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman. Per eend trekken de kunstwerken honderdduizenden bezoekers.

Volgens de kunstenaar kent het kunstwerk geen grenzen, discrimineert het niet en heeft het geen politieke voorkeur. De drijvende eend moet overal ter wereld de aandacht richten op conflicten en die door zijn aanwezigheid proberen te verlichten.

Lees verder na de advertentie
© AP

Deel dit artikel