Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Franse 'profeten' hangen in de Hermitage

Cultuur

© anp

De Hermitage in Amsterdam hangt vanaf zaterdag vol met zo'n 70 schilderijen van Franse kunstenaars die het eind 19e eeuw niet meer zo nauw namen met het realistisch afbeelden van landschappen, stadsgezichten, interieurs en het dagelijkse leven.

In het museum hangen vooral werken van de twee hoofdrolspelers, Pierre Bonnard en Maurice Denis. De schilderijen zijn afkomstig uit het moedermuseum in het Russische Sint Petersburg. De werken belandden begin vorige eeuw in Rusland door de verzameldrift van de rijke Moskouse textielondernemer Ivan Morozov. Na de revolutie in 1917 werd zijn collectie genationaliseerd en kwam een deel in de Hermitage terecht.

Hoogtepunt op de expositie in Amsterdam is de herbouw van de muzieksalon in het huis van Morozov, met zeven schilderingen en zes decoratieve panelen. Maurice Denis kreeg hiervoor in 1908 de opdracht.

'De salon is nooit eerder zo compleet gereconstrueerd', zei hoofd tentoonstellingen Marlies Kleiterp donderdag. Ook zijn er drie schilderijen te zien van Paul Gauguin, die een inspiratiebron was voor de Nablis-kunstenaars.

Deel dit artikel