Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Franse kunstenaar gelukkige vader van blije kuikens

Home

Amber Dujardin

Poincheval begon op 29 maart aan een opmerkelijk project: het nabootsen van een moederkip. Met zijn eigen lichaamswarmte wilde hij elf eieren uitbroeden in een glazen vivarium, een grote vitrine van plexiglas in het Parijse museum © REUTERS

Sommige mensen lopen op eieren, de Franse kunstenaar Abraham Poincheval (44) zit er liever op. Na drie weken slaagde hij erin om negen eieren uit te broeden in het museum Palais de Tokyo in Parijs. Het eerste kuikentje zag helaas niet met Pasen, maar afgelopen dinsdag het levenslicht.

Poincheval begon op 29 maart aan een opmerkelijk project: het nabootsen van een moederkip. Met zijn eigen lichaamswarmte wilde hij elf eieren uitbroeden in een glazen vivarium, een grote vitrine van plexiglas in het Parijse museum. Gehuld in een isolerende deken vlijde de kunstenaar zich wekenlang neer op een speciale stoel met daaronder de doos met eieren. Hij verliet zijn kuikentjes in spe slechts een half uur per dag om wat te eten.

Lees verder na de advertentie
Eerder baarde hij opzien door een week in een sarcofaag te spenderen

Voor zijn performance 'oeuf' liet Poincheval zich inspireren door de Franse schrijver Guy de Maupassant. In diens verhaal 'Toine' moet de gelijknamige hoofdpersoon na een hartaanval het bed houden, waarop zijn vrouw hem dwingt om dan eieren uit te broeden. Net als Toine, boekte Poincheval succes met zijn markante onderneming: volgens een woordvoerder van Palais de Tokyo zijn er in totaal negen eieren uitgekomen, en zijn de kuikens (acht gele en een zwarte) inmiddels op weg naar een boerderij in Normandië.

Om iets beter te begrijpen, moet je erin binnendringen, is de gedachte van de Franse kunstenaar. Eerder baarde hij opzien door een week in een sarcofaag te spenderen, en twee weken in een opgezette beer. Ook dobberde hij wekenlang rond in een gigantische fles op de Rhone. Dat hij zich de afgelopen weken in een vitrine opsloot om als kip door het leven te gaan, was voor Poincheval gezien zijn eerdere projecten waarschijnlijk een eitje.

Lees ook: Franse kunstenaar zit dozijn eieren uit te broeden.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Eerder baarde hij opzien door een week in een sarcofaag te spenderen