Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Fraaie baritons uit een denkbeeldig land

Home

Mischa Andriessen

© Trouw
Recensie

AVA
Music From an Imaginary Land
(Trytone)
★ ★ ★ ★ 

“Ze strekt zich uit van de bergrug tot de zee.” Veel meer wordt over het denkbeeldige land waaruit de muziek van het trio AVA stamt niet prijsgegeven. Het zegt ook genoeg. Het land is groot, het heeft een rijke cultuur, en daarmee is een prima definitie gegeven van AVA’s muziek. 

Lees verder na de advertentie

Het trio bestaat uit drie musici die afkomstig zijn uit respectievelijk Italië, Turkije en Iran, maar al langere tijd vanuit Nederland werken. Is die afkomst relevant? In elk geval niet in dezelfde mate als de bestemming die dit drietal kiest.

Hun spel is intelligent maar ook vervuld van geestdrift en emotie

Dat is een harmonisch samengaan van verschillende invloeden; een door volksmuziek geïnspireerde jazz die uitermate ruimtelijk is, en beeldend op en niet-illustratieve manier. Ronduit indrukwekkend is de klank van de groep, die dankzij baritonsaxofoon, contrabas en de Perzische percussie-instrumenten daf, kozeh en jivar prachtig diepdonker kleurt. 

Giuseppe Doronzo, Esat Ekincioglu en Seyed Pouriya Jaberi hebben het vermogen in hun improvisaties een compositorische lijn te blijven volgen. Hun spel is intelligent maar ook vervuld van geestdrift en emotie. En passant houdt Doronzo hier een gloedvol betoog voor de baritonsax als leidend instrument.

Deel dit artikel

Hun spel is intelligent maar ook vervuld van geestdrift en emotie