Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Filmfestivals in Amsterdam

Cultuur

Review

In de zomer organiseren filmtheaters en kleine filmfestivals openluchtvoorstellingen om publiek te trekken voor kleinere filmproducties. Festival ’Pluk de Nacht’ maakt er een feest van, festival ’World Cinema Amsterdam’ brengt films uit de wereldcinema in première.

„’Pluk de Nacht’ is eigenlijk een soort zomerfestival”, zegt Jurriaan Esmeijer van het filmfestival, dat van 5 tot en met 15 augustus plaatsvindt aan de Westerdoksdijk in Amsterdam. Naast films worden kunstprojecten getoond en is er de mogelijkheid om te picknicken en te dansen. Traditioneel heeft ’Pluk de Nacht’ veel aandacht voor de korte film, met dit jaar een klein retrospectief voor filmmaker Brent Hoff.

Hoff is medeoprichter van ’Wholphin DVD’, een toonaangevend platform voor korte films, en zal ook een avond te gast zijn. Van hem zal onder meer ’The Crying Game’ uit 2008 gedraaid worden. Daarin huilen mensen op commando en vertellen vervolgens waaraan ze dachten. Het festival organiseert dit jaar daarom een live huilwedstrijd.

Tijdens ’World Cinema Amsterdam’ van 12 tot en met 22 augustus in filmtheater Rialto aan de Ceintuurbaan in Amsterdam zijn meerdere films te zien die eerder dit jaar tijdens het filmfestival van Cannes in première zijn gegaan. Waaronder de surrealistische Gouden Palm winnaar ’Uncle Boonmee who can recall his past lives’ van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul en ’Revolucion’, waarin tien Mexicaanse filmmakers hun land portretteren honderd jaar na de revolutie.

Onderdeel van het festival zijn vier openluchtvertoningen op het Marie Heinekenplein in Amsterdam. Openingsfilm is de documentaire ’Benda Bilili’ van Renaud Barret, die gaat over zeven Congolese dakloze en gehandicapte straatmuzikanten van de band Staff Benda Bilili die nu Europa willen veroveren met hun muziek. Volgens Anke van Diejen, programmacoördinator van het festival „een verschrikkelijk sympathieke film, met veel vreugde in hun muziek”.Joël Friso

Deel dit artikel