Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Film over IJslandse burenruzie is een bloedige variant op De Rijdende Rechter

Cultuur

Belinda van de Graaf

De buren krijgen ruzie over een boom. © RV
Recensie

'Under the Tree'
Regie: Hafsteinn Gunnar Sigurosson
Met Steindór Hróar Steindórsson en Edda Björgvinsdóttir
★★★☆

Vreselijk escalerende burenruzies, we kennen ze maar al te goed van tv-programma's als 'Buren' van Frans Bromet en 'De Rijdende Rechter'. Een gedeelde schutting kan tot een jarenlang conflict leiden, een enthousiaste klimop tot totale misère.

Lees verder na de advertentie

In IJsland kunnen ze er ook wat van, zo blijkt uit 'Under the Tree'. Inga en Baldvin hebben een mooie oude boom in de tuin staan, tot ergernis van de buren. Want de boom zet hun veranda in de schaduw. Complicerende factor: bomen en zonneschijn zijn even schaars in IJsland.

Maar in plaats van te overleggen, laten beide partijen zich meesleuren in een venijnig steekspel. Spullen worden gemold, huisdieren verdwijnen en al ras wordt er een beveiligingscamera geïnstalleerd.

Bij Inga en Baldvin blijkt een onverwerkt trauma mee te spelen. Hun oudste zoon is spoorloos verdwenen

Slasher

Interessant is dat de IJslandse regisseur Hafsteinn Gunnar Sigurosson in zijn film ook speurt naar de achterliggende redenen van het bizarre dispuut.

Zo blijkt bij Inga en Baldvin een onverwerkt trauma mee te spelen. Hun oudste zoon is enkele jaren geleden spoorloos verdwenen. Vooral Inga heeft het sindsdien moeilijk.

Op het moment dat de buren over de boom beginnen, voelt dat als een persoonlijke aanval. Het maakt het verlies aan zelfcontrole en waardigheid misschien iets begrijpelijker maar niet minder pijnlijk. Jammer dat de filmmakers er nog een schepje bovenop doen, door het drama als een slasherfilm, compleet met bloedbad, te eindigen. Het haalt juist de angel uit de burentwist die zich eerlijk gezegd ook behoorlijk voortsleept.

Lees hier meer filmrecensies.

Deel dit artikel

Bij Inga en Baldvin blijkt een onverwerkt trauma mee te spelen. Hun oudste zoon is spoorloos verdwenen