Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Exportwaarde Nederlandse popmuziek stijgt

cultuur

Redactie

Dj Armin van Buren op archiefbeeld. © anp

Nederlandse popmuzikanten doen goede zaken in het buitenland. De exportwaarde van de Hollandse muziekscene bedroeg in 2013 ruim 158,8 miljoen euro. Volgens auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra een groei van 21 procent ten opzichte van een jaar eerder. Directeur Frank Helmink ziet daarin het bewijs dat de stop op cultuursubsidies de ondernemerszin van artiesten stimuleert.

'Kijkend naar de dance, waar iedereen subsidieloos doorbreekt, dringt het door dat het puur uitdelen van geld niet helpt. Muzikanten zien steeds beter dat men het zelf moet doen', aldus Helmink. De cijfers worden zaterdag tijdens muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen gepresenteerd.

Dance van Hollandse bodem brengt nog altijd het meeste geld in het laatje. Nederlandse dj's sleepten met hun optredens over de grenzen in 2013 ruim 110 miljoen euro binnen; bijna 75 procent van de totale exportwaarde van de muziekscene.

In dat jaar werden meer dan 14.000 buitenlandse optredens verzorgd door 1086 Nederlandse artiesten. De eerste twaalf plekken in de lijst van meest actieve muzikanten in het buitenland worden bezet door dj's. Koploper is Bingo Players met 157 optredens, gevolgd door R3hab met 154 shows, Laidback Luke (152), Chuckie (151), Afrojack (148) en Hardwell (139). Jacco Gardner is op plek dertien de eerste pop-act. Hij speelde in 2013 125 keer over de grens.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.