Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Even bekruipt me de twijfel: hou ik het huishouden wel vol?

Cultuur

Rob Schouten

Rob Schouten © Maartje Geels

Nu ik de jaren des onderscheids al ruim ben gepasseerd, alles min of meer goed is gegaan en ik op weg ben naar mijn pensioen, vraag ik me weleens af hoe het er vroeger bij ons thuis aan toeging. In het huishouden bedoel ik. Mijn vader bemoeide zich er niet echt mee, zoveel staat vast. Die was bezig mensen te redden en een hart onder de riem te steken onder het genot van koppen geurige koffie bij gemeenteleden. Het enige wat hij bijdroeg was zijn netheid, hij stofzuigde graag, ook als mijn moeder het al gedaan had, en hij ruimde kranten en tijdschriften al op voordat wij ze konden lezen.

Lees verder na de advertentie

Mijn moeder

Het huishouden kwam toch voornamelijk neer op mijn moeder, maar die had ook een baan, als analiste in een laboratorium, wat in de jaren zestig voor vrouwen helemaal niet gebruikelijk was. Toch liep alles, in mijn ogen, op rolletjes: er werd gekookt, opgeruimd, afgewassen, we gingen op tijd naar school en we gingen ook op tijd naar bed, vooral omdat mijn moeder de klok een kwartier vooruit zette als het zover was. Ik wist dat maar het kon me niet zoveel schelen, want ik las graag in bed, soms tot ver nadat mijn ouders naar bed waren gegaan. Ik ben volwassen en wijs geworden in bed, terwijl rondom mij alles klopte. Alles bij ons thuis ging vanzelf en efficiënt.

Het huishouden kwam toch voornamelijk neer op mijn moeder, maar die had ook een baan, als analiste in een laboratorium

Nu bevangt mij weleens een paniekerig gevoel als ik me realiseer wat het huishouden allemaal omvat. Ik stond onlangs eindeloos aan een vuilniszak te plukken voor ik hem open kreeg, uiteindelijk dreigde ik met de schaar de zaak open te knippen en dat hielp, ineens vond ik een gaatje waardoor ik de zijden van elkaar kon scheiden. In mijn keukenkastje staan talloze zaken die nooit gebruikt worden en waarvan de kans ook gering is dat ze ooit gebruikt zullen worden: trommeltjes en blikken met niks of met ouwe thee, maar ik heb geen zin in een razzia. Over tien jaar komen mijn dochters klagen dat ik allemaal allang verlopen voedsel in de kast heb staan. Het water in de gootsteen loopt ook niet direct goed door, heb ik er misschien iets onverstandigs in gegooid, kleefrijst of zo, die de doorloop enigszins blokkeert? Niet helemaal maar half geblokkeerd, zodat ik er niks aan ga doen.

Het water in de gootsteen loopt ook niet direct goed door, heb ik er misschien iets onverstandigs in gegooid, kleefrijst ofzo?

Mijn jongste dochter vertelde me eens dat ze zich als kind druk maakte over het feit dat ze haar hele leven moest ademhalen. Wat een taak, iedere keer weer in- en uitademen, zou ze het wel volhouden en niet per ongeluk vergeten? Zo voelt soms ook het huishouden. Hou ik het wel vol? Bewustwording is ook niet alles, sommige dingen kun je het beste op de automatische piloot doen, zoals ademhalen en huishouden. Op mijn salontafel ligt een groeiende stapel, ja wat eigenlijk? tijdschriften, brieven, bekeuringen, folders die ik wil bekijken. Ik ga ze dapper en doelmatig zonder onderscheid weggooien. Dan maar met het badwater het kind. Even later bekruipt me de twijfel weer, even kijken wat er daar onderuit steekt, en even later zit ik weer midden in de rijstebrijberg die gewoon leven en voortbestaan heet.

Meer columns van Rob Schouten leest u hier

Deel dit artikel

Het huishouden kwam toch voornamelijk neer op mijn moeder, maar die had ook een baan, als analiste in een laboratorium

Het water in de gootsteen loopt ook niet direct goed door, heb ik er misschien iets onverstandigs in gegooid, kleefrijst ofzo?